www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Γραπτές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση ζητεί η Ευρωζώνη



Έχει ποτέ σκεφτεί κανείς τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος στις επόμενες εκλογές;


Για πόσους μήνες ακόμη θα ζούμε το σημερινό μαρτύριο;


΄Εγγραφη δέσμευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, ζήτησε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου προγράμματος.


Τα παραπάνω δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως. «Καλούμε
όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς εάν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο κ. Ρεν απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.

Σε ό,τι αφορά την έκτη δόση, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου δεν έχει εγκαταλειφθεί, σημειώνοντας ότι παραμένει σε ισχύ και ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απετέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία τώρα πρέπει να αποκατασταθεί.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν τέλος ότι αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι όπως διαφάνηκε από τη συνεδρίαση, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, «εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας».

Τόνισε παράλληλα ότι το Eurogroup υποδέχτηκε «πολύ θερμά» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση «με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) «στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».



Δεν υπάρχουν σχόλια: