www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το τέλος ακινήτων

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ειδικό τέλος ακινήτων προέβη ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την εξαίρεση των μακροχρόνια ανέργων από τη ρύθμιση σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης.


Επιπρόσθετα, οι μακροχρόνια άνεργοι απαλλάσσονται πλήρως εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (συν 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο) και εφόσον η αξία τις ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ (συν 10.000 ευρώ για κάθε προστατεύομενο τέκνο).

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η εξαίρεση δεν ισχύει για ανέργους με ακίνητα σε περιοχές άνω των 3.000 ευρώ τιμή ζώνης.

Ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου το ειδικό τέλος είναι το μίνιμουμ των 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του
τέλους μέχρι 30.000 ευρώ ή σε ανάπηρο.

Η τροπολογία που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ στην Ολομέλεια της Βουλής δίνει τέλος τη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα.

Όπως είπε, ο κ. Βενιζέλος η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας «θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές». Το τέλος, πρόσθεσε ο υπουργός, θα ισχύσει και το 2012 και μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις» και «θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών».

Η αναφορά αυτή του υπουργού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κεφαλογιάννης κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην κάνει δεκτή την τροπολογία, καθώς πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή με την οποία δεν συμφωνούν τα κόμματα. Αν επιβάλλετε νέο φόρο στα ακίνητα με εφαρμογή του τέλους στο διηνεκές, να μας το πείτε, τόνισε χαρακτηριστικά. Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παν. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι με τη συγκεκριμένη αλλαγή δίνεται η δυνατότητα παράτασης του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής τους τέλους.


«Πρόκειται για θράσος και κοροϊδία», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ«Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι το χαράτσι για τα σπίτια θα είναι μόνιμο, καταφεύγει σε ωμούς εκβιασμούς και κόλπα, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, που φουντώνει. Ισχυρίζεται ότι απαλλάσσει τους ανέργους, όταν η απαλλαγή αφορά μόνο ένα μικρό τμήμα τους. Απαιτεί από την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών που είναι σε απόγνωση, υποταγή στα χαράτσια και στα βάρβαρα μέτρα», υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και καταλήγει: «Οι άνεργοι χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και όχι φορολογία. Κανένας φόρος στη λαϊκή οικογένεια που έχει εισόδημα κάτω από 40.000. Κανένας φόρος στην πρώτη της κατοικία. Να πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: