www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Θ. Πάγκαλος: Προς κατάργηση 70.000 θέσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις


Για κατάργηση 70.000 θέσεων εργασίας στις δημόσιες επιχειρήσεις κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στις ελβετικές εφημερίδες TRIBUNE DE GENEVE και 24 HEURES, ενώ αναγνωρίζει πως «δεν είναι η καλύτερη στιγμή» για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΤΕ. Στην ίδια συνέντευξη εκφράζει τη διαφωνία του με την εξαίρεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.

Δεν συμφωνώ με την εξαίρεση της Εκκλησίας, δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Πάγκαλος και προσθέτει για το θέμα του τέλους στα ακίνητα: «Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ’ αυτό».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αναγνωρίζει πως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών τκλ, δεδομένου, όπως ενδεικτικά αναφέρει, ότι «η χρηματιστηριακή τιμή της μεγαλύτερης επιχείρησης
της χώρας, που διαχειρίζεται τον ηλεκτρισμό, είναι στο δέκατο της αξίας της ακίνητης περιουσίας της». «Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό. Για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για επενδύσεις και αναθέρμανση της οικονομίας, θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το πρόσφατο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το κατά πόσο η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ο κ. Πάγκαλος μιλάει για πολιτικά εμπόδια στον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων, που έχουν φουσκώσει το προσωπικό του δημόσιου τομέα, «τη βασική αιτία -όπως υποστηρίζει- του δημοσιονομικού ελλείμματος». «Με το νόμο Πεπονή, το κόμμα μας έκανε ένα βήμα προς την κατάργηση της εξαγοράς ψήφου με αντάλλαγμα την απασχόληση στο δημόσιο. Πρέπει να συνεχίσουμε (προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά η πίεση είναι μεγάλη και εντός του σοσιαλιστικού κόμματος», σημειώνει με νόημα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση κάνει λόγο για κατάργηση 70.000 θέσεων εργασίας, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως διευκρινίζει.

Κληθείς τέλος να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση, επειδή διόγκωσαν υπέρμετρα το δημόσιο τομέα, σημειώνει πως όλοι συμμετέχουν στην απώλεια εσόδων: «...και αυτοί ζουν από το κράτος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πελάτες τους και επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν μόνιμα το κράτος», επισημαίνει ο κ. Πάγκαλος και χαρακτηρίζει αδιανόητο π.χ. να δηλώνουν οι δικηγόροι στην Αθήνα μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ.

«Το έχω ήδη πει, όλοι μαζί δαπανήσαμε τα χρήματα. Το ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι "ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό;". Αυτό πρέπει να αλλάξει», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: