www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τα ψηλοτάκουνα αυξάνουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας


Αποτελούν το επιστέγασμα της μόδας και συνιστούν απαραίτητο στοιχείο στη γκαρνταρόμπα εκατομμυρίων γυναικών. Ομως τα ψηλά τακούνια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας, όπως έδειξε μια νέα έρευνα στη Βρετανία.
Οι ειδικοί προειδοποιούν: οι γόβες στιλέτο και λοιπά ψηλοτάκουνα παπούτσια αλλάζουν τη στάση του σώματος, των αστραγάλων και των γονάτων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, ασθένεια που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
Σε έρευνα της βρετανικής Εταιρείας Χειροπρακτικών και Ποδολόγων, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα, το ένα τέταρτο των γυναικών δήλωσε ότι φοράει τακούνια καθημερινά ή συχνά. Ο καθηγητής Αντονι Ρέντμοντ, ερευνητής στην εταιρεία, συστήνει στις γυναίκες να επιλέγουν παπούτσια με στρογγυλή μύτη, τακούνι που να μην ξεπερνά τα τρία εκατοστά και αντικραδασμική σόλα.
Στη Βρετανία, εκτιμάται ότι οκτώ εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η ασθένεια τείνει να λάβει απειλητικές διαστάσεις για τον γυναικείο πληθυσμό, κυρίως εξαιτίας της χρήσης ψηλοτάκουνων και κακής ποιότητας υποδημάτων, ειδικότερα αθλητικών. Αλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την οστεοαρθρίτιδα είναι η παχυσαρκία και η μεγάλη ηλικία.
Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα ανδρών και γυναικών δεν φορούν αθλητικά παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα για το άθλημα στο οποίο επιδίδονται.
Σύμφωνα με τον δρ. Ρέντμοντ η σωστή επιλογή αθλητικών παπουτσιών προστατεύει τους αθλούμενους καθώς οι δυνάμεις που ασκούνται στις κλειδώσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να ξεπερνά κατά οκτώ φορές το σωματικό τους βάρος.

Επιπλέον τόνισε ότι όσα άτομα αισθάνονται πόνο στα πόδια ή στους αστραγάλους πρέπει αμέσως να απευθύνονται στον γιατρό τους καθώς η άμεση θεραπευτική αγωγή είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: