Μια ουσία που κρύβεται στη φλούδα των μήλων ενισχύει τη φυσική ανάπτυξη των μυών οδηγώντας σε λεπτή και καλοσχηματισμένη σιλουέτα, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.
Σε πείραμα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αϊόβα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση ουρσολικού οξέως οδηγούσε στην ανάπτυξη της μυϊκής τους μάζας κατά 15% και στην μείωση του σωματικού λίπους κατά περισσότερο από 50%.
«Φρουτένιο» όπλο ενάντια στη μυϊκή ατροφία
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, στα οποία παρατηρείται μείωση της μυϊκής μάζας με την πάροδο των ετών –
γνωστή και ως μυϊκή ατροφία.
«Η μυϊκή ατροφία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κρίστοφερ Ανταμς.
«Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα το οποίο δεν είναι ιάσιμο και επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή κάποιας άλλης ασθένειας» υπογραμμίζει ο ειδικός.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα των γονιδίων σε μυϊκά κύτταρα ατόμων με μυϊκή ατροφία και χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά για να εντοπίσουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την «φθίση» των μυών.
«Το ουρσολικό οξύ, του οποίου υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στη φλούδα των μήλων, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον» εξηγεί ο δρ. Άνταμς.
Ασπίδα των μυών και της λεπτής σιλουέτας
Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θαυματουργή ουσία λειτουργεί επαναπρογραμματίζοντας τα γονίδια που ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου μυϊκού ιστού, επιτρέποντας έτσι τη συσσώρευση λίπους.
«Το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι ενώ το ουρσολικό οξύ έδειξε να αυξάνει τη μυϊκή μάζα των πειραματόζωων, δεν προκάλεσε την αύξηση του συνολικού βάρους των ποντικιών. Επιπλέον, τα ποντίκια που κατανάλωναν τη συγκεκριμένη ουσία είχαν μικρότερες συγκεντρώσεις λίπους στον οργανισμό τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα» καταλήγει ο δρ Ανταμς.
Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα κλινικές δοκιμές για να δουν κατά πόσο το ουρσολικό οξύ θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου