www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Tην πόρτα της εξόδου δείχνουν σε Στρος Καν


Την πόρτα της εξόδου δείχνουν στο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές της Νέας Υόρκης στο νησί Ράικερς, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση.

Το ιδανικό θα ήταν να υποβάλει την παραίτησή του, εκτίμησε ένα από τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ενώ το Συμβούλιο επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις και τα σχέδιά του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό. Αποστάσεις από αυτή τη θέση κράτησε άλλο μέλος του Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη του.

Σημειώνεται ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος Καν από τη θέση του.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αφού επεσήμανε ότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία επαφή με τον Στρος Καν από τη μέρα της σύλληψής του μέχρι σήμερα, διευκρίνισε δεν έχει
προγραμματιστεί κάτι, λέγοντας ότι θα συμβεί εν ευθέτω χρόνω.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εκτίμησε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ», δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα σημαντικό να καταρτίσει ο διεθνής οργανισμός ένα πρόγραμμα που θα του επιτρέπει να έχει μια μόνιμη διεύθυνση.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, ως πρώτος μέτοχος του ΔΝΤ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν το σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Λίπτον, ως αντικαταστάτη του αποχωρούντος Τζον Λίπσκι, στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του διεθνούς οργανισμού (δεύτερου τη τάξει στην ηγεσία του). Ο Λίπσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του, επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη-βόμβα του Ντομινίκ Στρος Καν.

Ερωτηθείς αν ο Λίπτον θα είναι ο διάδοχος του Λίπσκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε άτυπα για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τέλος της συνεδρίασης, αναφερόταν ότι η διοίκηση «παρακολουθεί τις εξελίξεις». Πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ ωστόσο, μετέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την «κατάπληξη» του διοικητικού συμβουλίου από την απόφαση της δικαιοσύνης να τεθεί -και να παραμείνει- υπό κράτηση ο Στρος-Καν. «Η σαφήνεια της απόφασης της δικαστού προκάλεσε κατάπληξη και υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα είναι να ξέρουμε πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει όλο αυτό», ανέφερε η ίδια πηγή και πρόσθεσε: Το θέμα είναι επίσης να ξέρουμε αν αυτό μπορεί να διαρκέσει έως την Παρασκευή αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία στις 16 Μαΐου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί τον Ντομινίκ Στρος Καν θύμα συνωμοσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου CSA που διενεργήθηκε για τα μέσα ενημέρωσης BFM-TV, RMC και 20 Minutes και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο επικεφαλής του ΝΔ έπεσε θύμα συνωμοσίας. Αντίθετα, ποσοστό 32% εκτιμά ότι ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία, δεν είναι θύμα συνωμοσίας, ενώ το 11% δεν εξέφρασε γνώμη. Μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 70% πιστεύει πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το 23% δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και το 7% δεν έχει γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: