www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Mνημόνιο: ΄Αμεση υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων


Την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και δη των αποκρατικοποιήσεων πρόβαλαν σε μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με τα οποία συναντήθηκαν χθες στη Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικας, υπό τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν οι ίδιοι στην πρόεδρο της επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν αρχικά ζητήσει συνάντηση μόνο με την κα Παπανδρέου, αλλά εκείνη αντιπρότεινε να πάρουν μέρος και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, κάτι που έγινε δεκτό.



Στη συζήτηση, όμως, πήραν τελικά μέρος μόνο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ανδρ. Μακρυπίδης), της Ν.Δ. (Γ. Βρούτσης, Μ. Κεφαλογιάννης) και του ΛΑΟΣ (Μ. Βορίδης), καθώς οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν, καταγγέλλοντας τη συνάντηση ως μη θεσμική.

Η συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, είχε στιγμές έντασης, κυρίως από την πλευρά της κας Παπανδρέου, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- κάλεσε την τρόικα να αναλογιστεί τις
συνέπειες της σκληρής πολιτικής που υποδεικνύει.

Ειδικότερα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς» και υπογράμμισε ότι έχει γίνει πλέον εμφανές πως υπάρχει τεράστια δυσκολία στην υλοποίηση του προγράμματος.
Στην απάντηση των εκπροσώπων της τρόικας, ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που υπέγραψε το πρόγραμμα, η κα Παπανδρέου αντέτεινε ότι η χώρα μας υπέγραψε «με την πλάτη στον τοίχο». Υποστήριξε δε ότι, με τους αυστηρούς όρους που επιβάλλουν, οδηγούν την οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ότι θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνώρισαν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπογράμμισαν ότι εκείνο που θέλουν είναι να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματά της.

Υπερασπίστηκαν, ωστόσο, το πρόγραμμα που ακολουθείται και ζήτησαν μάλιστα από τα δύο μεγάλα κόμματα να συναινέσουν στην υλοποίησή του. Επέμειναν δε ότι πρέπει να συνεχιστούν με έντονο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις. Εκτίμηση ότι το πρόγραμμα κινείται σε λάθος κατεύθυνση έκανε, όμως, και ο βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Βρούτσης, ο οποίος ζήτησε να επανεξεταστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε χθες στο Ζάππειο η Ν.Δ.

Πρόσθετα μέτρα


Η συμπλήρωση των πρόσθετων μέτρων, που αναμένεται να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ μόνο για το 2011, ήταν η βασική μέριμνα των εκπροσώπων της τριμερούς επιτροπής από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, οι οποίοι συνέχισαν για δεύτερη ημέρα, χθες, την επιθεώρησή τους.

Η κάλυψη των αστοχιών σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απασχόλησε, και κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα, τις συναντήσεις των ελεγκτών από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με ενδιάμεσες διακοπές για την αντιπαραβολή στοιχείων με υπουργεία και φορείς.

Οι ελεγκτές της τρόικας ζήτησαν τα στοιχεία που αφορούσαν στην είσπραξη των εσόδων, αλλά και τις διαδικασίες για τη βελτίωση της πορείας των εσόδων μέσα από το τριετές σχέδιο για τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η επεξεργασία των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, δύο νέες δεσμεύσεις, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ανέλαβε, χθες, ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέναντι στην ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας, επιχειρώντας έτσι να δείξει ότι γίνεται προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Μείωση των προσλήψεων


Την άμεση ανάγκη μείωσης των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η αναλογία του 1/5, που αφορά στις προσλήψεις/αποχωρήσεις από το Δημόσιο, θα γίνει 1/10 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα μετέφερε την ικανοποίηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για τις αλλαγές που ήδη έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και αυτές που θα επέλθουν από το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Πρόσθετες περικοπές δαπανών στην υγεία


Πρόσθετες περικοπές των δαπανών για την υγεία, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, επιχειρεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου μείωσης συνολικά των δαπανών του δημόσιου τομέα της χώρας.


Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε νοσοκομειακές δαπάνες μειωμένες κατά 168 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι οποίες έφθασαν τα 543 εκατ. ευρώ, έναντι 715 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Οι μειώσεις αυτές προήλθαν από τα φάρμακα, τα υλικά και τις εξετάσεις που διενεργούνται εσωτερικά στα νοσοκομεία.

Παρότι έχουν προβλεφθεί δαπάνες 2.350 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, φέτος ο κ. Λοβέρδος προέβλεψε ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, εάν και το δεύτερο τρίμηνο ακολουθήσει την αντίστοιχη πορεία από την αρχή του 2011.

Σημείωσε ότι ήδη βρίσκονται κατατεθειμένα για τα νοσοκομεία 526 εκατ. ευρώ για πληρωμές και ότι ο έλεγχος είναι δυνατός, ενώ έχει ήδη παρατηρηθεί ένα υπόλοιπο της τάξης των 113 εκατ. ευρώ οφειλών πριν από το 2009, οι οποίες δεν υπήχθησαν τελικά στη ρύθμιση, γιατί οι επιχειρήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, για την αναδιάταξη των νοσοκομείων οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου στην προσπάθεια εξορθολογισμού, όμως, αν το πρόγραμμα «δεν βγει», μετά «είναι ο κασμάς του κατεδαφιστή», δηλαδή καθώς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις του συνόλου των νοσοκομείων, θα κλείσει το 40% αυτών.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του τομέα υγείας, το επιτελείο του υπουργείου Υγείας έχει παρατηρήσει απόκλιση στα εισπραττόμενα από το rebate των φαρμακοποιών, που μεσοσταθμικά είχε υπολογιστεί στο 4,5% του τζίρου, ενώ τώρα περιορίζεται στο 2,8% λόγω των συνολικών μειώσεων. Με αφορμή αυτό, ο κ. Λοβέρδος προγραμματίζει συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, προκειμένου να συζητηθεί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών.

Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις για θέματα εργασιακά


Επιφυλάξεις για την επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης 1,5 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, εκφράζουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Σε συνάντηση που είχαν προχθές με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, διατύπωσαν επιφυλάξεις κατά πόσον είναι ρεαλιστικός ο στόχος και αν θα μπορέσει να επιτευχθεί με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Κατά τ' άλλα, εξέφρασαν ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στον τομέα της εργασίας και ειδικότερα για τη μείωση του κόστους εργασίας που έχει σημειωθεί, δεχόμενοι τις διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν, ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση με την ανάπτυξη στο επόμενο χρονικό διάστημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, που ως νέος θεσμός αντιμετωπίζεται δικαιολογημένα με διστακτικότητα.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα και τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε επανεξέταση των δικαιούχων, αλλά και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, ακόμη και με μείωση συντάξεων σε προβληματικά ταμεία. Τέλος, ότι θα επανεξεταστούν τα κριτήρια (ημερομίσθια) για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης του επιδόματος ανεργίας και θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική οικονομική κατάσταση του ανέργου και όχι μόνο το εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: