www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Γιώργος Παπανδρέου: «Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη να κάνει την δουλειά της»


Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου απόκτησης πρωτογενούς πλεονάσματος, είμαστε στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γ.Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Ε.Γκίλμορ, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την προοδευτική διακυβέρνηση στο Όσλο.

Προχωράμε μπροστά και δεν διαπραγματευόμαστε νέους όρους, τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας μεν πως ο δρόμος είναι δύσκολος, όμως όπως επεσήμανε, ακόμα και η παραμικρή δυσκολία στην ελληνική οικονομία διογκώνεται, ενώ όλοι έχουν γίνει ειδικοί.

Όπως είπε, τα «σενάρια καταστροφής» δεν βοηθούν τις επενδύσεις και εν γένει το κλίμα στην αγορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη να κάνει την δουλειά της».

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι πρώτοι εμείς έχουμε πει πως έχουμε την ευθύνη για το έλλειμμα και το χρέος, η πρώτη ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι δική μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το διεθνές σύστημα -συμπεριλαμβανομένων των οίκων αξιολόγησης- δεν επιτρέπει
κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Η διαφάνεια αποτελεί αίτημα της παγκόσμια ατζέντας», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δραστικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά στα πρώτα θετικά σημάδια με την αύξηση των εξαγωγών και τον τουρισμό, ενώ σημείωσε ότι οι αγορές είναι ακόμα φοβισμένες, διαβεβαιώνοντας όμως ότι «όπως προχωράμε θα τις πείσουμε». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο fast track για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα αφέθηκε μόνη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη, καθώς βοηθήθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και τόνισε ότι παρά τους διαφόρους και διαφόρων ειδών φόβους που υπάρχουν στην Ευρώπη, απαιτείται συλλογική απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στην ερώτηση «ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση, δεδομένου του φόβου των πολιτών, της απώλειας μισθών και δικαιωμάτων και εν μέσω διαφόρων συζητήσεων στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης», ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πόνος για τα προβλήματα του κόσμου», σημειώνοντας παράλληλα ότι είμαστε στη μέση του δρόμου για μια βιώσιμη οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στον σωστό δρόμο, και πρόσθεσε ότι η προοδευτική Ευρώπη έχει τις δυνατότητες ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης με ένα διαφορετικό μοντέλο που θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα.

Συνάντηση με Στόλτεμπεργκ


Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με το Νορβηγό ομόλογό του, Γιενς Στόλτεμπεργκ, κατά την οποία βρέθηκε στο επίκεντρο η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της μεταφοράς φυσικού αερίου και των ερευνών για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος.

Παράλληλα υπογραμμίστηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών και σε μια σειρά άλλους τομείς, καθώς εξάλλου και η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Λιβύη. Σύμφωνα με το Νορβηγό πρωθυπουργό, η στρατιωτική δράση είναι απαραίτητη για να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά αμάχων, ωστόσο «η τελική λύση πρέπει να είναι πολιτική».

Ερωτηθείς τέλος, για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρέπει να υπάρχει αυτοπεποίθηση και να δοθεί ελπίδα στην χώρα, καθώς η κυβέρνηση έλαβε δύσκολα μέτρα και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: