www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η μπύρα με το... λάθος γονίδιο προκαλεί καρκίνο

Μια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ στον οργανισμό, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπύρας όπως επισημαίνει νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες είδαν ότι τα άτομα που έφεραν τη μετάλλαξη rs1230025 και έπιναν κατά μέσο όρο τρία κουτάκια μπύρα την ημέρα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του κατώτερου τμήματος του στομάχου.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη σχετίζεται με τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου και για τον λόγο αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επαληθευτούν σε άλλα άτομα» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιδημιολόγος στο Καταλανικό Ινστιτούτο Ογκολογίας της Βαρκελώνης, Έρικ Ντιούελ.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε κάποιες χώρες οι θάνατοι αυτοί είναι συχνότεροι και σε κάποιες άλλες όχι. Αυτό ήταν
που παρακίνησε τους ειδικούς ώστε να εξετάσουν αναλυτικά τις συνήθειες των Ευρωπαίων.

Άσχημα νέα για τη μπύρα
Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε μετά - ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερους από 521.000 κατοίκους ηλικίας 35-70 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε μια μεγάλη μελέτη γύρω από τη διατροφή και τον κίνδυνο καρκίνου.

Εξέτασαν λοιπόν – μεταξύ άλλων – και την κατανάλωση μπύρας, κρασιού και λικέρ σε σχέση με τις περιπτώσεις καρκίνου και στοιχεία γενετικών ελέγχων των συμμετεχόντων.

Η ομάδα παρατήρησε μια αύξηση της τάξεως του 75% στις περιπτώσεις γαστρικού καρκίνου σε άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 30 γρ. και άνω καθαρής αιθανόλης/αλκοόλης υπό μορφή μπύρας. Ένα κουτάκι μπύρας περιέχει 13 γρ. αιθανόλης/αλκοόλης.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση κρασιού ή λικέρ δεν έδειξε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρικού καρκίνου.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε στην παρούσα φάση, είναι ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο, οπότε όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος» καταλήγει ο ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: