www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Επανένωση της Κύπρου το 2012 θέλει ο Ρόμπεϊ


Την ελπίδα μια επανενωμένη Κύπρος να αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο και μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ρόμπεϊ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη λύσης στο κυπριακό το συντομότερο.

Επιπλέον, είπε ότι «ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να λειτουργήσουν σε πνεύμα συμβιβασμού, ώστε να επιτευχθούν συγκλίσεις στα θέματα που εκκρεμούν».

Αναφερόμενος στην προπαρασκευαστική διαδικασία για τη Σύνοδο Κορυφής των «27» τον Ιούνιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι με τον κ. Χριστόφια αντάλλαξαν απόψεις για θέματα μετανάστευσης, ασύλου και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη σταθερή στήριξη της Ένωσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε συλλογικό επίπεδο, ο κύριος Ρόμπεϊ τόνισε ότι πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου είναι να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αρκετά
ανταγωνιστικές.

«Φυσικά, τα προβλήματα κάποιων χωρών δεν έχουν τελειώσει ακόμη, αλλά τώρα έχουμε τα μέσα για να τα χειριστούμε. Αυτά τα προβλήματα είναι κατάλοιπα του παρελθόντος, όταν δεν υπήρχαν τα μέσα και η πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να διατηρηθεί η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κύπρος συμφωνεί με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί η κρίση και να μην επαναληφθούν οι συνέπειές της.

Ωστόσο, σημείωσε, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών κρατών-μελών, αλλά και να επιδειχθεί σεβασμός στο συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μελών, στο θέμα της κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης.

Νωρίτερα, κατά το πρόγευμα εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την κατηγορηματική άρνηση της Λευκωσίας για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας στη διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού, συμπληρώνοντας πως προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει η αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Τουρκία.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Ρόμπεϊ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τόνισε ότι «η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη, παραβιάζει τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίμονα αρνείται να εφαρμόσει».

Όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, υπογράμμισε στον κ. Ρόμπεϊ την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση και να επιτρέψει την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: