www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Εντοπίζοντας τον καρκίνο σε μια ώρα


Η ψυχοφθόρα αναμονή για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που αφορούν στον καρκίνο μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες.

Μία νέα φορητή συσκευή, αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, υπόσχεται να μειώσει το χρονικό διάστημα σε μόλις μία ώρα. Οταν δοκιμάστηκε σε 50 ασθενείς για καρκίνο του στομάχου, εντόπισε κακοήθειες με ακρίβεια 96%- δηλαδή καλύτερα από τα υπάρχοντα τεστ των εργαστηρίων.

Ο καθηγητής Χάκχο Λι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ισχυρίζεται πως η συσκευή μπορεί να αποδώσει καλύτερα από τις υπάρχουσες μεθόδους, γιατί μειώνει την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Κανονικά, οι γιατροί κάνουν βιοψία στον ασθενή και στέλνουν δείγμα στο εργαστήριο για τη διάγνωση. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και υπάρχει περίπτωση κάτι να ξεφύγει από το μάτι του
γιατρού.

«Στο σύστημά μας, εισάγουμε το δείγμα από τον ασθενή στη συσκευή, και αυτή προχωράει σε ταχεία διάγνωση» εξηγεί ο Λι. Τα καρκινικά κύτταρα συχνά εκκρίνουν πρωτεΐνες που οδηγούν σε κακοήθεις όγκους. Η συσκευή χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων, συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας μέσω αυτής συνδυασμούς πρωτεϊνών που προειδοποιούν για τα πρώτα σημάδια του καρκίνου.

Η ομάδα του Λι τώρα προσαρμόζει τη συσκευή για να εντοπίζει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη φυματίωση και σύντομα, με το ίδιο σύστημα, θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: