www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: «Το Φουκουσίμα δε θα γίνει Τσερνόμπιλ»

Το κέλυφος του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, όπου σημειώθηκε έκρηξη μετά από μετασεισμό, δεν έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση τόνισε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί, ενώ κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Θα γίνει προσπάθεια να γεμίσει ο αντιδραστήρας με θαλασσινό νερό, ώστε να μειωθεί η πίεση της μονάδας.

Σύμφωνα με γάλλους ειδικούς, η έκρηξη είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλά μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας", επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας
Ολιβιέ Γκουπτά.

Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. "Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ".

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι προς το παρόν ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πολύ μικρός.

Πάντως, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης σε ακτίνα 60 χιλιόμετρων, ενώ η ζώνη εκκένωσης είναι τα 20 χλμ..

"Λαμβάνοντας σταθερά μέτρα θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε κανένας να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1.

"Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία", πρόσθεσε.

Πάντως ο κ. Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Παρασκευή τη χώρα του "εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο διαβεβαίωσε από τη μεριά του ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα του Φουκουσίμα 1 δεν έχει υποστεί "καμία ζημιά", επικαλούμενος τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας "έχουν μειωθεί" μετά την έκρηξη.

Τονίζεται ότι σε διάστημα μιας ώρας η ραδιενέργεια που εκλύθηκε αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό.

Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Τρεις άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια
Τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου.

Εξάλλου το ραδιενεργό σύννεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

Εκατοντάδες οι νεκροί και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί Στο μεταξυ, δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής 621 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία οι νεκροί ανέρχονται σε 637, ενώ 653 άνθρωποι αγνοούνται. Όμως ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς 200 με 300 πτώματα μεταφέρονται στην πόλη Σεντάι και ακόμη 200 μεταφέρονται σε γυμναστήρια σε άλλες περιοχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Επιπλέον περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται από την παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το μισό πληθυσμό αυτής της πόλης με περίπου 17.000 κατοίκους. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς 25 καταφύγια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, 1.040 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 645 αγνοούνται.
Περισσότεροι από 300.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του σεισμού. Ο ΟΗΕ, επικαλούμενος στοιχεία που έχει δώσει η ιαπωνική κυβέρνηση, σημειώνει ότι 51.207 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή Φουκουσίμα.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό.
Ο αριθμός των κτηρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς ανέρχεται κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχουν διασωθεί περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
Τα παλιρροϊκά κύματα από το τσουνάμι έπληξαν ακτές της Καλιφόρνιας και της Χιλής. Εκτεταμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε Καλιφόρνια και Όρεγκον.
Τηλεφωνική γραμμή για τους Έλληνες της Ιαπωνίας
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημείωσε ότι στην Ιαπωνία ζουν περίπου 300 Έλληνες και μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε καμία αρνητική αναφορά για Έλληνες από τον σεισμό στην Ιαπωνία.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δεδομένων των ζημιών που έχουν υποστεί τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στην Ιαπωνία και του φόρτου που αντιμετωπίζουν, παρακαλούνται όσοι έχουν στοιχεία σχετικά με οικείους τους που βρίσκονται στην Ιαπωνία να επικοινωνούν με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στα τηλέφωνα:
+30 210 368 1730,
+30 210 368 1259.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον ιάπωνα ομόλογό του, έστειλε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας, ότι «η Ελλάδα, που και η ίδια στο παρελθόν έχει υποφέρει από παρόμοιες φυσικές καταστροφές, συμμερίζεται απόλυτα τον πόνο του λαού που επλήγη από το σεισμό, καθώς και την προσπάθεια - τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά - που χρειάζεται να καταβληθεί για να ξεπεραστεί ένα τέτοιο χτύπημα».

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία ζήτησε βοήθεια από τη Βρετανία, ενώ το Σάββατο καταφθάνουν στη χώρα οι πρώτες ομάδες διάσωσης από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο ΟΗΕ στέλνει σήμερα 9 ειδικούς για να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργεία της χώρας.

Βοήθεια στέλνουν η Ελβετία, η Ουκρανία και ο Ερυθρός Σταυρός της Ινδονησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: