www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Περίπουν 10 εκατοστά μετατόπισε τον άξονα της Γης ο σεισμός της Ιαπωνίας


Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστιολογίας της Ιταλίας, ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία μετακίνησε τη Γη στον άξονα της κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

Επίσης, όπως δήλωσε ο Κένεθ Χάντατ, αμερικανός γεωφυσικός, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ισχυρότερος σεισμός στην ιστορία της Ιαπωνίας φαίνεται πως μετακίνησε το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα.

Οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης φαίνεται πως είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στην ιστορία από καταγεγραμμένους σεισμούς, αφού είναι μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004, αλλά μικρότερες από αυτές που είχε ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Αντόνιο Πιερσάντι.

Επισημαίνεται πως το 2010, επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ο Ρίτσαρντ Γκρος που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της
NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Σημειώνεται πως η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης μεταβάλλει κατά τι το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Έτσι, εκτιμάται πως μετά το σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: