www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Σχέδια για χρηματιστηριακές συναλλαγές με την ταχύτητα του φωτός


Επόμενος στόχος των χρηματιστηριακών εταιρειών είναι να βρουν τρόπους με τη βοήθεια της φυσικής ώστε να εξαλειφθεί η χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εντολή που δίνουν οι πελάτες και την εκτέλεση της εντολής μέσω και στον χρόνο μεταφοράς της, φιλοδοξώντας να επιτύχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές ακόμη και με την ταχύτητα του φωτός.

Σύμφωνα με τον δρα Αλεξάντερ Γουίσνερ-Γκρος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος μίλησε στην ετήσια συνδιάσκεψη της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν περιθώρια σημαντικής επιτάχυνσης στην μεταφορά των εντολών, με δεδομένο τον όγκο των διακινούμενων εντολών ανάμεσα σε δύο διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Στην πράξη, ο πρώτος στόχος είναι να γίνει ακόμη ταχύτερη η μεταφορά δεδομένων μέσω των καλωδίων οπτικών ινών, μέσω των οποίων μεταφέρονται οι εντολές των συναλλαγών. Ήδη όμως, όπως είπε ο Γουίσνερ-Γκρος, η σημερινή τεχνολογία πλησιάζει τα φυσικά όριά της, καθώς οι εντολές
συναλλαγών ταξιδεύουν σχεδόν με το 90% της ανώτατης ταχύτητας που είναι θεωρητικά δυνατό να ταξιδέψει το φως μέσα στις οπτικές ίνες.

Με βάση τις μελέτες του σχετικά με την παρατηρούμενη χρονική υστέρηση στο παγκόσμιο δίκτυο οπτικών ινών και πώς αυτές οι καθυστερήσεις κατανέμονται στον χώρο, ο Αμερικανός φυσικός υποστηρίζει ότι είναι δυνατό κανείς να εντοπίσει πάνω στον πλανήτη μας συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία που είναι τα ιδανικά για να γίνει μια χρηματοοικονομική συναλλαγή. Τα σημεία βρίσκονται, κατά προτίμηση, ανάμεσα σε δύο μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, ώστε να μεγιστοποιήσει ο κερδοσκόπος την πιθανότητά του να αγοράσει φθηνότερα στο ένα και αμέσως μετά να πουλήσει ακριβότερα στο άλλο.

Υπό αυτή την έννοια, ο Γουίσνερ έχει εντοπίσει ένα αριθμό ιδανικών τοποθεσιών για συναλλαγές, μερικές των οποίων βρίσκονται στην μέση των ωκεανών. Επειδή, όμως, αυτό συνεπάγεται «τεχνικές δυσκολίες», ο δρ Γουίσνερ είναι μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει ένα επίγειο κέντρο συναλλαγών όσο γίνεται κοντύτερα στο ιδανικό σημείο της υδρογείου. Για παράδειγμα, αντί να κάνει τις συναλλαγές της από τα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη, να τις κάνει από τις βόρειες ακτές του Καναδά. Όποια εταιρεία, όπως είπε, πρώτη αποκτήσει αυτό το φυσικό πλεονέκτημα σε σχέση με το δίκτυο των οπτικών ινών παγκοσμίως, θα αποκτήσει και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε μερικά χρόνια, απομονωμένα μέρη σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, όπως κοντά στο Βόρειο Πόλο ή εξωτικά νησάκια στην μέση των ωκεανών, μπορεί να μετατραπούν σταδιακά σε πολυσύχναστα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: