www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Έφτιαξαν λειτουργικά μοσχεύματα στο εργαστήριο


Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινες ουρήθρες στο εργαστήριο και να τις μεταμοσχεύσουν με επιτυχία. Τα μοσχεύματα ήταν λειτουργικά και παράλληλα άνοιξαν το δρόμο για νέες επεμβάσεις στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, καθώς προέρχονταν από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών.

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής τουπανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, κατάφεραν, για πρώτη φορά, να καλλιεργήσουν ιστούς ουρήθρας σε εργαστήριο και ακολούθως να τις τοποθετήσουν σε ασθενείς και να τους θεραπεύσουν. Μάλιστα οι ιστοί που καλλιεργήθηκαν ήταν των ίδιων των ασθενών.

Λήπτες των ίδιων τους των μοσχευμάτων ήταν πέντε αγόρια από το Μεξικό που είχαν πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα.

Οι ελαττωματικές ουρήθρες προκύπτουν ως αποτέλεσμα τραυματισμού, ασθένειας ήεκ γενετής
διαπλαστικής ανωμαλίας.

Προκειμένου να δημιουργήσουν οι ειδικοί τη νέα ουρήθρα, πήραν ένα μικρό δείγμα ιστών από την ουροδόχο κύστη των νεαρών ασθενών ηλικίας 10 - 14 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί τραυματισμό.
Στη συνέχεια απομόνωσαν τα κύτταρα της κύστης που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία των μυών και των υποστηρικτικών ιστών της ουρήθρας. Τα κύτταρα αυτά καλλιεργήθηκαν για μερικές εβδομάδες στο εργαστήριο και όταν πολλαπλασιάστηκαν επαρκώς τοποθετήθηκαν σε μία βάση (βιοδιασπώμενο ενδοσκελετό) κυλινδρικού σχήματος που έμοιαζε με ουρήθρα.

Ύστερα από μια εβδομάδα, η νέα ουρήθρα είχε πλέον δημιουργηθεί και ήταν έτοιμη γιαμεταμόσχευση.

Έξι χρόνια μετά οι ουρήθρες του εργαστηρίου λειτουργούν χωρίς πρόβλημα σταπέντε παιδιά, που πια είναι έφηβοι. Χωρίς τη νέα επαναστατική μέθοδο, οι ασθενείς θα έπρεπε να είχαν καταφύγει σε τεχνητή ουρήθρα με μόσχευμα από το δέρμα ή το μάγουλο, μια μέθοδος που έχει μεγάλη (μέχρι 50%) πιθανότητα αποτυχίας μετά την μεταμόσχευση. Εναλλακτικά, θα έπρεπε να ζουν με δυσκολία ούρησης ή ακράτεια και υπό την απειλή συνεχών μολύνσεων στο ουροποιητικό σύστημα.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, πρώτη στον κόσμο, από το 1998, είχε καταφέρει να κάνει κάτι ανάλογο με την ανάπτυξη νέας ουροδόχου κύστης στο εργαστήριο, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πειράματα με καλλιέργεια και την ανάπτυξη 30 διαφορετικών ιστών και οργάνων, που προορίζονται για μεταμόσχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: