www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Καφές εναντίον διαβήτη

Η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.


Ο καφές φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη, καθώς αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα μιας πρωτεΐνης, της φυλοδεσμευτικής σφαιρίνης (SΗΒG). Τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα σχετικά με την ευεργετική δράση του καφέ ενάντια στον διαβήτη ύστερα από σύγκριση του ιατρικού ιστορικού και της συνήθειας κατανάλωσης καφέ 359 γυναικών που έπασχαν από διαβήτη, καθώς και αντίστοιχου αριθμού γυναικών χωρίς διαβήτη- η παρακολούθηση διήρκεσε 10 χρόνια. Τα στοιχεία ελήφθησαν από μια μεγάλη αμερικανική μελέτη σχετικά με την υγεία των γυναικών, τη Women΄s
Ηealth Study που διεξάγεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Όπως προέκυψε, οι γυναίκες που έπιναν τέσσερις κούπες καφέ με καφεΐνη την ημέρα εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα SΗΒG, καθώς και μικρότερο κατά 56% κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη σε σχέση με όσες δεν έπιναν καφέ. Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ έπινε μια γυναίκα τόσο μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη αντιμετώπιζε.

Κάποια χημικά, όπως αυτά που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, είναι πιθανό να προκαλούν ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη και παχυσαρκίας, αναφέρει επιτροπή του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες της επιτροπής ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες που αναφέρονταν στη σύνδεση διαβήτη, παχυσαρκίας και χημικών, όπως το αρσενικό, τα φυτοφάρμακα, καθώς και διάφορα χημικά των πλαστικών και του καπνού του τσιγάρου. Προέκυψε ισχυρή σύνδεση μεταξύ μερικών χημικών με τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Για παράδειγμα, σημαντική ήταν η σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και του κινδύνου που διατρέχει το παιδί αργότερα στη ζωή του να γίνει παχύσαρκο ή να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Και αυτό διότι όταν η έγκυος καπνίζει, συνήθως το βρέφος της που έρχεται στον κόσμο είναι λιποβαρές. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες στη συνέχεια είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και διαβήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αδύνατον να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή πόσες από τις περιπτώσεις διαβήτη μπορεί να οφείλονται σε χημικά, αφού δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Σημειώνεται πάντως ότι προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι και οι διοξίνες που αυτή τη στιγμή έχουν προκαλέσει διατροφικό σκάνδαλο στη Γερμανία μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: