www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μέρκελ: Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του

«Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του, κανείς στην Ευρώπη δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει», δήλωσε σε μια σπάνια στιγμή αλληλεγγύης η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική βουλή την Τετάρτη, εμμένοντας παράλληλα στο όχι απέναντι στο ευρωομόλογο.


Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στους εταίρους στην Ευρωζώνη που πλήττονται από την κρίση, την ώρα όμως που δεν δέχεται να τους βοηθήσει με την έκδοση ενός ευρωομολόγου.

Η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους με την αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κριτική στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της κας Μέρκελ.

Η Μέρκελ κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους της να αντιμετωπίσουν στην ΟΝΕ ως "Ένωση ευθύνης" τηρώντας τους κανόνες της και επισημαίνοντας πως αυτή είναι η άλλη όψη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ζήτησε, δε , από τους ηγέτες της Ένωσης να εγκρίνουν οριστικά τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας το αργότερο στο Συμβούλιο του Μαρτίου 2011, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από τις 27 χώρες μέλη μέχρι το τέλος του 2012 και να τεθεί στη συνέχεια σε λειτουργία ο "Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων".

Όπως είπε η κ. Μέρκελ, πληρούνται οι δύο βασικοί όροι που είχε θέσει η Γερμανία, η ομοφωνία στη
λήψη απόφασης και η χορήγηση της βοήθειας από το Μηχανισμό ως 'έσχατο μέσο'.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε θέσεις εννέα σημείων σχετικά με τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει σήμερα και αύριο το Συμβούλιο των 27 αναφορικά με τη σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην Ευρωζώνη μετά το 2013 και την απαιτούμενη προς τούτο "περιορισμένη μεταρρύθμιση" της συνθήκης της Λισαβόνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: