www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερος ο Ασάνζ

Το Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την έφεση που έγινε στην εγγύηση για τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι πλέον ελεύθερος υπό όρους, όπως μεταδίδει σε έκτακτο δελτίο του το CNN.


«Θα επιτρέψω την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους», δήλωσε ο δικαστής Ντάνκαν Ούσελεϊ, η απόφαση του οποίου δεν υπόκειται σε έφεση.

Ο Ούσελεϊ όρισε την εγγύηση για την απελευθέρωση του Ασάνζ στις 200.000 λίρες, όπως είχε αποφασίσει και σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο, όμως προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στους υπόλοιπους όρους της αποφυλάκισής του.

«Προφανώς επιθυμεί έντονα να καθαρίσει το όνομά του, διότι αν δεν το κάνει οι κατηγορίες πάντα θα
εκκρεμούν», επεσήμανε ο δικαστής.

Πάντως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο Ασάνζ θα αφεθεί σήμερα ελεύθερος. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, τον Μαρκ Στίβενς, οι 200.000 λίρες της εγγύησης, χρήματα που έχουν συγκεντρώσει υποστηρικτές του πελάτη του, θα είναι διαθέσιμα αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με τους άλλους όρους τις εγγύησης ο Ασάνζ θα πρέπει να μείνει σε ένα σπίτι στην ανατολική Αγγλία, το οποίο ανήκει σε έναν υποστηρικτή του, να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα και να φορά ένα βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού.

Ο Ασάνζ κρατείται στο Λονδίνο από τις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μίας διαδικασίας έκδοσης προς τη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση και βιασμό. Η βρετανική κατηγορούσα αρχή είχε ασκήσει έφεση την Τρίτη κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks.

Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το αν η Βρετανία ή η Σουηδία άσκησαν την έφεση. Μία εκπρόσωπος της σουηδικής εισαγγελίας δήλωσε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της Βρετανίας.

Ο διευθυντής της βρετανικής εισαγγελίας από τη μεριά του δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC ότι η βρετανική κατηγορούσα αρχή ενήργησε ως εκπρόσωπος της σουηδικής κυβέρνησης, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: