www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Επικίνδυνα φυτικά συμπληρώματα για απώλεια βάρους

Τα φυτικά συμπληρώματα που λαμβάνονται για απώλεια των περιττών κιλών υπόσχονται μια «φυσική» νίκη στη μάχη με τη ζυγαριά. Ωστόσο σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Clinical Ρharmacology» αυτά τα «φυσικά» προϊόντα περιέχουν συχνά φαρμακευτικές ουσίες που δεν είναι διόλου φυσικές.

Ερευνητές του Νοσοκομείου «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα» στο Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν 81 φυτικά προϊόντα αδυνατίσματος που είχαν ληφθεί από 66 ασθενείς οι οποίοι κατέφυγαν στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση. Αν και οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν μπορούν να αποδώσουν σε καμία περίπτωση την εικόνα της παγκόσμιας αγοράς συμπληρωμάτων αδυνατίσματος, δίνουν μια... (πικρή) γεύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης ανιχνεύθηκαν
 φαρμακευτικοί παράγοντες σε 61 συμπληρώματα.

Ο πιο κοινός φαρμακευτικός παράγοντας που εντοπίστηκε ήταν η ουσία σιμπουτραμίνη, η οποία περιεχόταν σε 59 προϊόντα. Το συγκεκριμένο φάρμακο δρα ενάντια στην παχυσαρκία και πρόσφατα η παρασκευάστρια εταιρεία του αποφάσισε την απόσυρσή του, ύστερα από τα αποτελέσματα μελέτης που το συνέδεσαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: