www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το... ασήμι στη μάχη εναντίον του κρυολογήματος

Μια «ασημένια σφαίρα» εναντίον του κοινού κρυολογήματος και άλλων ασθενειών ανέπτυξαν βέλγοι επιστήμονες. Με αυτήν «εξοπλίζουν» βακτήρια, τα οποία αποκτούν την ικανότητα να καταπολεμούν τους ιούς.


Ήδη, διαπίστωσαν ότι μπορούν να εξολοθρεύουν με την βοήθειά της τον νοροϊό, ο οποίος αποτελεί συνηθισμένη αιτία γαστρικών ιώσεων τον χειμώνα, με κύριο χαρακτηριστικό τους έντονους εμέτους.

Η έκθεση δειγμάτων νοροϊού σε βακτήρια «εξοπλισμένα» με μικροσκοπικά σωματίδια αργύρου, είχε ως επακόλουθο την αδρανοποίησή του, γράφει η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ίδια τεχνική μπορεί να αδρανοποιήσει και άλλους ιούς, όπως αυτοί που
προκαλούν την γρίπη και όσοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Επικεφαλής της όλης έρευνας είναι ο δρ Willy Verstraete, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μικροβιολογικής Οικολογίας & Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Ghent, στο Βέλγιο.

Ο δρ Verstraete και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν έναν τρόπο να «μπολιάζουν» αβλαβή βακτήρια που υπάρχουν σε προβιοτικά γιαούρτια με νανομόρια αργύρου. Όταν τα τροποποιημένα βακτήρια ψεκάζονται στη μύτη ή τρίβονται στα χέρια, εμποδίζουν τους ιούς να εισβάλλουν στα κύτταρα του σώματος.

Όμως οι ιοί χρειάζονται τους εσωτερικούς μηχανισμούς των σωματικών κυττάρων για να επιζήσουν και να αναπαραχθούν, και έτσι ο αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτά, έχει ως συνέπεια τον θάνατό τους.

Το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά επειδή προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί μια θεραπεία κατάλληλη για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: