www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η ζημιά του Κόλπου οδηγεί τη ΒΡ σε εκποίηση περιουσί

Η ΒΡ πωλεί τα περιουσιακά της στοιχεία σε Βενεζουέλα και Βιετνάμ για 1,8 δισ.δολ.

Αγοραστής της θα είναι η ΤΝΚ-ΒΡ, πετρελαϊκή μικτή επιχείρηση στην οποία συμμετέχει η ΒΡ μαζί με μία ομάδα Ρώσων δισεκατομμυριούχων. Η TNK-BP θα καταθέσει 1 δισ. δολ. στις 29/10 και θα πληρώσει το υπόλοιπο με την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο α' εξάμηνο του 2011, δήλωσαν οι δύο πετρελαϊκές εταιρίες σήμερα.

Στη Βενεζουέλα, η TNK-BP θα κερδίσει το 16,7% της PetroMonagas SA, το 40% της Petroperija SA και το 26,7% της Boqueron SA. Οι εταιρίες αυτές είναι μικτές επιχειρήσεις με την Petroleos de Venezuela SA και έχουν συνδυασμένη παραγωγική ισχύ 25.000 ισοδυνάμων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως δήλωσε η εταιρία με έδρα τη Μόσχα.

Η ΒΡ σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 δισ. δολ. προκειμένου να καλύψει τα κόστη που συνδέονται με τη ζημιά από τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού. Σημειώνεται πως Ρωσία και Βενεζουέλα υπέγραψαν μία συνθήκη στις 14/10 που υποστηρίζει την εν λόγω επιχειρηματική συμφωνία Η TNK-BP αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία σε μία προσπάθεια να επεκταθεί εκτός Ρωσίας.

"Δεδομένων των ισχυρών δεσμών με το Βιετνάμ και τη Βενεζουέλα πιστεύουμε πως αυτή η συναλλαγή θα δημιουργήσει σημαντική αξία τόσο για την TNK-BP όσο και για τους τοπικούς εταίρους της” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της TNK- BP και δισεκατομμυριούχος μέτοχος
Mikhail Fridman.

Στο Βιετνάμ η TNK-BP θα αγοράσει το 35% μερίδιο της ΒΡ σε μία offshore φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τα κοιτάσματα Lan Tay και Lan Do, ένα μερίδο 32,7% στον αγωγό και τερματικό Nam Con Son και ένα μερίδιο 33% στον παραγωγό ενέργειας Phu My, δήλωσε η TNK-BP. Συνολικά οι εξαγορές αυτές προσθέτουν στα αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα κάπου μεταξύ 260 και 290 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, δήλωσε η TNK-BP .

Δεν υπάρχουν σχόλια: