www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κατ΄ αρχήν έγκριση για το «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Ομόφωνα υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της ευρωβουλευτή του ΠA.ΣO.K., καθηγήτριας Χρυσούλας Παλιαδέλη, για το «Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΣΕΠΚ)».

Θα απονέμεται σε χώρους και ιδέες που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό και την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση Παλιαδέλη κάθε κράτος μέλος από τα 27 θα μπορεί να προτείνει ως και δύο χώρους, κάθε δύο χρόνια. Μια ομάδα 13 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα αξιολογεί τις υποψηφιότητες και θα επιλέγει έναν μόνο χώρο ανά κράτος, βάση κοινών, ξεκάθαρων και διαφανών κριτηρίων, τα οποία θα εφαρμόζονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Η δράση θα αρχίσει με τα 27 κράτη μέλη, στο πλαίσιο των μελλοντικών, ωστόσο, αξιολογήσεων θα εξεταστεί η επέκτασή της στις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πολιτισμός».

Σε αντίθεση με τον κατάλογο της UNESCO οι χώροι θα επιλέγονται με βάση τη συμβολική και όχι
απαραίτητα την αισθητική τους αξία.

Η έκθεση θα υποβληθεί για έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει στη συνέχεια τη βάση για τις διαβουλεύσεις με το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: