«Θα τον καλέσουμε στη Βουλή να μας τα πει και διά ζώσης. Να δούμε με ποιο σκεπτικό τα λέει όλα αυτά». Αυτή ήταν η αντίδραση της πλειονότητας των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έναντι του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου και της Ενδιάμεσης Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής που παρουσίασε. Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Βάσω Παπανδρέου όσο και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδης προήγγειλαν ότι ο κ. Προβόπουλος θα κληθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειμένου να δεχτεί τις ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων. Εν αναμονή της παρουσίασης της Ενδιάμεσης Εκθεσηςτου διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος στη Βουλή τόσο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τ. Χυτήρης αντέδρασαν χθες με σφοδρότητα στις προτάσεις του κ. Προβόπουλου να συγχωνευτούν τα κρατικά κανάλια.
Ο κ. Γερουλάνος έλεγε ότι δεν πρόκειται με τις συγχωνεύσεις να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των καναλιών και ότι θα ήθελε να μάθει το σκεπτικό του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος για τη
δημόσια τηλεόραση.
Περισσότερο αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Χυτήρης, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κ. Προβόπουλο κατηγορώντας τον ότι «ξεφεύγει από τον ρόλο του».
Κατά τον κ. Χυτήρη, ο κ. Προβόπουλος ως τραπεζίτης «καλά κάνει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά θα πρέπει να αναφέρεται στις σπατάλες που δυστυχώς υπάρχουν και να μεριμνά για την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος» . Αλλά πρέπει, είπε, να είναι διαφορετικός ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη «από το να εμφανίζεται να αποφασίζει για τα ΚΑΠΗ, την ΕΡΤ και τις εκδρομές στα σχολεία. Υπάρχει απόσταση, δεν το βλέπετε; Αν από τραπεζίτης γίνει μέλος της κυβέρνησης τότε όλα εντάξει, αλλά όχι να αποφασίζει και για την ΕΡΤ».
Ο κ. Χυτήρης διαμηνύει στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «θα νοικοκυρέψουμεσε κάθε περίπτωση από μόνοι μας την ΕΡΤ, όπου όντως υπήρξαν σπατάλες. Αλλά δεν άκουσα τον κ. Προβόπουλο να κάνει λόγο για σπατάλες στην ΕΡΤ επί κυβερνήσεως ΝΔ. Θα νοικοκυρέψουμε την ΕΡΤ ώστε απρόσκοπτα να προχωρήσει στον ρόλο της ως δημόσια τηλεόραση». Προήγγειλε μάλιστα ότι δεν πρόκειται ούτε να κλείσει την ΕΤ3 ούτε βεβαίως να καταργήσει το ανταποδοτικό τέλος και δήλωσε ότι η δημόσια τηλεόραση έχει έναν ξεχωριστό ρόλο, ο οποίος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος.
Σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ, αλλά και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι ο κ. Προβόπουλος δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση προκειμένου να κάνει αυτή την πρόταση υπογραμμίζοντας ότι «την απόφαση την παίρνει η κυβέρνηση και αυτό είναι καλό να το ξέρουν όλοι».
«Εξοικονόμηση, όχι περικοπές στους δήμους»
Τη σαφή διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει τα ΚΑΠΗ και τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης με αφορμή την πρόταση που περιέλαβε στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος για αναστολή δραστηριοτήτων των συγκεκριμένων κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Ο κ. Ραγκούσης κράτησε αποστάσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι ο «Καλλικράτης» επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, ενώ χαρακτήρισε «αναληθέστατο» τον ισχυρισμό που προβάλλεται από υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες της αντιπολίτευσης περί δραστικών περικοπών στους πόρους λόγω του μνημονίου.
«Ο κ. Προβόπουλος λέει αυτό που ήδη προβλέπει ο “Καλλικράτης”» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας χθες το πρωί στο Μega και επανέλαβε ότι με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αναμένεται να καταργηθούν 4.500 δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα, καθώς ο αριθμός τους από 6.000 που είναι σήμερα, θα μειωθεί σε 1.500. Ο δραστικός περιορισμός των δημοτικών φορέων, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση των αναγκαίων ποσών, που θα επιτρέψουν να συνεχιστούν τα κοινωνικά προγράμματα που αφορούν τα ΚΑΠΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Γίνεται εξοικονόμηση και όχι περικοπές» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση περίπου 1,2 δισ. ευρώ, έχει ήδη «καλύψει» τις ετήσιες περικοπές των 500 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο, για τα τρία προσεχή χρόνια, από τους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
«Δεν συνιστούν κυβερνητική άποψη»
Αποστάσεις κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής από τις προτάσεις για τις περικοπές δαπανών που περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου. «Οι προτάσεις που περιγράφονται στη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, φυσικά δεν αποτελούν και θέση της κυβέρνησης» είπε. Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι παρατίθενται κάποιες προτάσεις, γίνεται διαβούλευση, αλλά τελικώς η κυβέρνηση αποφασίζει με βάση τους δικούς της σχεδιασμούς. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Προβόπουλου να γίνει εξορθολογισμός των κονδυλίων που διαχειρίζονται τα ΚΑΠΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός είναι δημιουργία του ΠαΣοΚ και ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τις κοινωνικές παροχές παρ΄ ότι η ΝΔ με τις σπατάλες έχει πλήξει την ισχύ του κοινωνικού κράτους.
Τράπεζα της Ελλάδος: Ωρα και για πράσινους φόρους
Σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ βρίσκονται οι «πράσινοι» φόροι στην Ελλάδα, οι οποίοι παρά την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σε σχέση με το περιβάλλον καταγράφουν πτωτική πορεία την τελευταία 15ετία. Συγκεκριμένα, τα έσοδα που προέρχονται από αυτή την πηγή ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ (στοιχεία 2008) έναντι 3,1% το 1995, ενώ ως ποσοστό επί του συνόλου των κρατικών πόρων διαμορφώνονται στο 6% από 10,7% 13 χρόνια νωρίτερα. Τα ποσοστά αυτά είναι από τα μικρότερα που καταγράφονται εντός της ΕΕ με τον μέσο όρο στις 27 χώρες-μέλη της να ανέρχεται σε 2,4% και 6,1% αντίστοιχα. Οπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη νομισματική πολιτική, για τις περισσότερες χώρες η ποσοστιαία συμμετοχή των πράσινων φόρων κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ. Μόλις σε τέσσερις χώρες τα επίπεδα διαμορφώνονται κάτω του 2%, ενώ σε άλλες τέσσερις είναι ίσα ή υψηλότερα του 3,5%. Ειδικότερα, το 2008 η Δανία αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό (5,7%), ακολουθούμενη από την Ολλανδία (3,9%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ισπανία (1,6%), στη Λιθουανία (1,7%), στη Ρουμανία (1,8%) και στη Λετονία (1,9%).
Η κεντρική τράπεζα στην έκθε σή της τονίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ορισμένοι φόροι που μπορούν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των περιβαλλοντικών φόρων, με κυριότερο τον φόρο στα καύσιμα, ενώ ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και το «πράσινο τέλος» που επιβάλλεται για την «τακτοποίηση» αυθαίρετων και κλειστών ημιυπαίθριων χώρων. Οσον αφορά τη φορολογία καυσίμων, μέσα στο 2010 σημειώθηκαν τρεις αυξήσεις. Ειδικότερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκαν κατά 29,3% και 16,6% αντίστοιχα. Σχετικά με τα περιβαλλοντικά τέλη στα οχήματα, επισημαίνεται ότι τροποποιήθηκαν βάσει κυβισμού και παλαιότητας, έτσι ώστε να επιβαρύνονται λιγότερο τα μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα και περισσότερο τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που είναι και πιο ενεργοβόρα.
Τέλος, στον φορολογικό νόμο (Ν. 3842/2010) προβλέπονται κίνητρα για τη στήριξη δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, δίνεται επιστροφή φόρου 10% σε επιλέξιμες δαπάνες για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, έπειτα από διεξαγωγή ενεργειακής επιθεώρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου