www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Προειδοποιήσεις Moody's στις ελληνικές τράπεζες

Οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν την πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αναφέρει σχόλιο της Moody's. Θεωρεί χαμηλό, αλλά όχι ανύπαρκτο, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.


Ο οίκος αξιολόγησης επιφυλάσσει θετική υποδοχή στις ελληνικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος που συνοδεύει τα δάνεια από την τρόικα έχει ξεκινήσει δυναμικά. Προσθέτει, όμως, ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες, όπως αποτυπώνονται από την ύφεση και την άνοδο της ανεργίας, εξακολουθούν να είναι ιδιαιτέρως δύσκολες και να επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα.

Εκτιμά ότι οι εξελίξεις δικαιολογούν τις αρνητικές προοπτικές που έχει ανακοινώσει για τις τράπεζες, θεωρώντας ως στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμισή τους και το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν κοντά στο υψηλότερο σημείο των
εκτιμήσεών του, στο 9% του συνόλου των δανείων.

Η Moody's σημειώνει, πάντως, ότι οι Ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση την Αγροτική, έχουν τα κεφάλαια για να απορροφήσουν περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών τους, όπως έδειξαν τα πρόσφατα "στρες τεστ", ενώ απέκτησαν πρόσβαση σε ρευστό μέσω του ταμείου των 10 δισ. ευρώ που ιδρύθηκε μετά από συμφωνία με την τρόικα.

Προειδοποιεί όμως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι ο δανεισμός από τη μοναδική αυτή τη στιγμή πηγή χρηματοδότησής τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι προσωρινός και θα πρέπει να προχωρήσουν μεσοπρόθεσμα να απεμπλακούν από αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: