www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα έρευνα για τον ιό HIV στις ΗΠΑ

Οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και άλλοι άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άνδρες αντιπροσωπεύουν το 2% του αμερικανικού πληθυσμού. Ωστόσο αποτελούν την ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τον ιό HIV και τη μόνη ομάδα στην οποία οι νέες μολύνσεις παρουσιάζουν σταθερή αύξηση από τις αρχές της δεκαετίας του 90.


Πρόσφατη έρευνα του Centers for Disease Control and Prevention (CDC) υποδεικνύει ότι 1 στους 5 ενεργούς σεξουαλικά ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους Αμερικανούς είναι θετικοί στον ιό HIV, εκ των οποίων το 44% δεν το γνωρίζει.

Μέχρι το τέλος του 2006 περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους (53%) που ζούσαν με τον ιό HIV στις ΗΠΑ ήταν άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες (επιστημονικά στις ΗΠΑ η ομάδα αυτή αποκαλείται MSM δηλαδή Men who have Sex with Men) ή ομοφυλόφιλοι με ιστορικό χρήσης ναρκωτικών με ενέσεις.

Στην ιστορία των ΗΠΑ, η ομάδα αυτή καταγράφει επίσης τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που
έχουν διαγνωσθεί με AIDS και όσων διαγνώσθηκαν με AIDS και πέθαναν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention:

• Το 2006, περισσότεροι από 30.000 MSM και MSM-IDU (που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών με ένεση) προσβλήθηκαν με τον ιό HIV.

• Μεταξύ όλων των MSM, οι λευκοί αντιπροσωπεύουν περίπου τους μισούς (46%) από αυτούς που προσβλήθηκαν το 2006. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων μολύνσεων σε λευκούς ήταν ηλικίας 30–39 ετών ή 40–49 ετών.

• Μεταξύ των μαύρων MSM, καταγράφηκαν περισσότερες νέες μολύνσεις σε νέους ηλικίας 13–29 ετών.

• Μεταξύ των ισπανόφωνων, το 2006, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων μολύνσεων καταγράφηκε σε νέους ηλικίας 13–29 ετών, επίσης.

Σύμφωνα με έρευνα του Centers for Disease Control, το 2008 το 19% του συνόλου των MSM σε 21 βασικές πόλεις των ΗΠΑ μολύνθηκε με τον ιό HIV και περίπου οι μισοί (44%) δεν το γνώριζαν. Από αυτούς το 28% ήταν μαύροι, το 18% ισπανόφωνοι και το 16% λευκοί.

Επίσης:

• Μεταξύ 2005–2008, οι διαγνώσεις μολύνσεων με τον ιό HIV αυξήθηκαν κατά περίπου 17% μεταξύ των MSM.

• Το 2008, περίπου 17.940 MSM διαγνώσθηκαν με AIDS σε 50 πολιτείες, καταγράφοντας αύξηση 6% από το 2005.

• Μέχρι το 2007, περίπου 282.542 MSM που είχαν διαγνωσθεί με AIDS πέθαναν στις ΗΠΑ.

Ο κύριος λόγος που η ομάδα αυτή εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά νέων μολύνσεων είναι η μη χρήση προφυλακτικού. Σύμφωνα με την έρευνα, συμβάλει επίσης η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών καθώς οδηγούν σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ακόμη πολλοί MSM δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό, εκ των οποίων οι μισοί δεν είχαν εξετασθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι ο στιγματισμός και η ομοφοβία συμβάλουν αρνητικά στις επιλογές των ομοφυλόφιλων όσον αφορά στις σεξουαλικές επιλογές τους, την πρόθεσή τους για πρόληψη και περίθαλψη, την απομόνωσή τους από την οικογένεια και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: