Το πρόγραμμα εκσκαφών για τον εντοπισμό λειψάνων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από το 1974 έθεσε σε εφαρμογή η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), ξεκινώντας από τις στρατιωτικές ζώνες β΄ και γ΄ βαθμού στα Κατεχόμενα. Στόχος του προγράμματος είναι στην πορεία να προχωρήσει σε εκσκαφές μέσα σε τουρκικά στρατόπεδα.
Σύμφωνα με τον Κριστόφ Ζιρόντ, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, έχει ζητηθεί η συνδρομή πυροτεχνουργών του ΟΗΕ προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε κατά τις εκταφές στο Συγχαρί, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω του εντοπισμού οβίδας πυροβολικού του 1974.
"Ζητήσαμε από τις τουρκικές δυνάμεις να επιτρέψουν να μεταβούν στην περιοχή οι ειδικοί Ήδη
απάντησαν ΄ναι΄ και αναμένουμε επισήμως το 'πράσινο' φως", σημείωσε ο Κριστόφ Ζιρόντ.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ζιρόντ, εξέφρασε την ελπίδα ότι και "με την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία θα δώσει την άδεια για την ελεύθερη πρόσβαση και σε στρατιωτικές ζώνες".
Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ για το θέμα των αγνοουμένων θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης στις 9 Νοεμβρίου για τους αγνοούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχουν προσκληθεί για να παρέμβουν και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καθώς και ευρωβουλευτές.
Στις 11 Οκτωβρίου, ομάδα ευρωβουλευτών της Αριστεράς θα επισκεφθεί την Κύπρο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ. Η ομάδα της Αριστεράς ζήτησε να αυξηθούν από τα 25 στα 28 εκατ. ευρώ τα χρήματα που επρόκειτο να δοθούν φέτος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα προκειμένου τα τρία επιπλέον να διατεθούν για τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου