Σε «καυτή» πατάτα αναδεικνύεται πλέον, κυρίως για τα δύο μεγάλα κόμματα, η κλήση Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η απόφαση έχει προκαλέσει πολλαπλές πολιτικές αναταράξεις, αφού η αποχώρηση της ΝΔ από την Επιτροπή αφαιρεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης στην απόφαση αυτή. Παράλληλα το όλο θέμα που έχει δημιουργήσει η κατάθεση της συμβολαιογράφου κυρίας Αικατερίνης Πελέκη συνδέεται πλέον ευθέως και με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αποφασιστεί, αλλά φέρνει τώρα σε δύσκολη θέση τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά , αφού μετατοπίζεται η επικαιρότητα σε σκάνδαλο της προηγούμενης κυβέρνησης. Για το ΠαΣοΚ από την άλλη πλευρά η κλήση Καραμανλή σηματοδοτεί, σύμφωνα και με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, και το ενδεχόμενο κλήσης του κ. Κ. Σημίτη για το σκάνδαλο της Siemens!
Ενα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της κλήτευσης του κ. Κ. Καραμανλή ως μάρτυρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έγινε χθες, έπειτα από πολλές πολιτικές διεργασίες εντός των
κομμάτων, στον απόηχο της κατάθεσης της κυρίας Πελέκη στην ίδια Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Προανακριτικής για το Βατοπέδι κ. Δ. Τσιρώνης δήλωσε στο «Βήμα» ότι πράγματι «στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της κλήσης του πρώην πρωθυπουργού. Η απόφαση όμως» διευκρίνισε «θα ληφθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Επιτροπής, όπως έχει γίνει ως τώρα με όλους τους μάρτυρες...». Η ΝΔ έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή καταγγέλλοντας πολιτικές μεθοδεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Προανακριτικής είναι να ζητηθεί τρόπος να εξετασθεί ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς αυτό να εκληφθεί ως πολιτική εμπάθεια προς το πρόσωπό του. Υπάρχει και πρόταση κυβερνητικού βουλευτή να κληθεί και η ΝΔ να επιστρέψει στην Επιτροπή και να συναποφασίσουν όλοι μαζί για το θέμα. Κάποιοι μάλιστα προβληματίζονταν μήπως την κλήση, που φαίνεται ότι ίσως αποφασισθεί τελικά, ακολουθήσει και υποβολή γραπτών ερωτήσεων.
«Πρόθεσή μας», έλεγε στο «Βήμα» βουλευτής της αντιπολίτευσης, «είναι να προσεγγίσουμε την ουσία του θέματος υποβάλλοντας ερωτήσεις για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και κυρίως σε ποιον βαθμό εκείνος γνώριζε τις κινήσεις στενών του συνεργατών ή έγγραφα που έφθασαν στο γραφείο του, όπως η επιστολή Ψωμιάδη...».
Σε σχέση τώρα με τη συμβολαιογράφο κυρία Πελέκη, η οποία συνέταξε την πλειοψηφία των «ιερών» συμβολαίων της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, εκκρεμεί και η απολογία της στη Δικαιοσύνη, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει με πολυσέλιδο υπόμνημα για το αν δέχθηκε και εκείνη εντολές ή οδηγίες για τη σύνταξη των συμβολαίων και κυρίως πώς έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι την κεντρική πολιτική απόφαση για την υπόθεση είχε πάρει ο πρώην πρωθυπουργός.
Θα απαντήσει με γραπτό υπόμνημα
Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού ως χθες δεν αντιμετωπιζόταν το θέμα της εμφάνισής του, αλλά φαίνεται ότι έχει καταλήξει να υποβάλει γραπτό σημείωμα, όπου προφανώς θα παραπέμπει σε παλαιότερες δηλώσεις του. Από την πλευρά των μελών της Προανακριτικής πάντως τονιζόταν ότι αυτό δεν θα είχε νόημα, ωστόσο αν ο πρώην πρωθυπουργός κατέληγε σε αυτή την τακτική, εκείνοι θα ήταν υποχρεωμένοι να δεχθούν αυτό το σημείωμα. Η όλη υπόθεση πάντως αντιμετωπίζεται με αμηχανία από την πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής, οι οποίοι στρέφονται και προς την πλευρά των κομμάτων τους για να πάρουν την κρίσιμη απόφαση. Ηδη τόσο το ΛΑΟΣ όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί ότι πρέπει να γίνει αυτή η κλήση και ας δοθεί η πρωτοβουλία στον κ. Καραμανλή για τη στάση που θα τηρήσει και τι θα πει τελικά, έστω εγγράφως, για την εξέλιξη του σκανδάλου, όσο εκείνος προήδρευε της κυβέρνησης. Την ευθύνη κυρίως για την κλήση Καραμανλή έχει πάντως το ΠαΣοΚ, που έχει και την πλειοψηφία στην Επιτροπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου