www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Έρχεται το εμβόλιο εναντίον του... στρες!

Ξεχάστε προσεγγίσεις όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και τα χάπια. Σύντομα η αντιμετώπιση του χρόνιου στρες ίσως είναι τόσο απλή όσο ένα... τσίμπημα.


Αυτό τουλάχιστον υπόσχονται ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, οι οποίοι αναφέρουν ότι βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου ενάντια στο χρόνιο στρες. Οπως μάλιστα τονίζουν οι επιστήμονες, το εμβόλιο θα βοηθά...

στη χαλάρωση του οργανισμού χωρίς όμως να μειώνει τη δραστηριότητά του.

Ο καθηγητής Σαπόλσκι υποστηρίζει ότι βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη ενός γενετικώς τροποποιημένου εμβολίου το οποίο θα καταργήσει την ανάγκη για φάρμακα ή άλλου τύπου θεραπείες χαλάρωσης.

Ο δρ Σαπόλσκι παρατήρησε όμως μελετώντας ζώα στην Κένυα ότι αν και μια ζέβρα παράγει γλυκοκορτικοειδή όταν έρχεται αντιμέτωπη με ένα λιοντάρι και στη συνέχεια σταματά την παραγωγή
τους μόλις ο κίνδυνος περάσει, ο σύγχρονος άνθρωπος όχι μόνο παράγει μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες των ορμονών ως απόκριση στα καθημερινά σήματα συναγερμού αλλά παράλληλα δεν βάζει ένα τέλος στην παραγωγή τους όταν πλέον δεν υφίσταται ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η περίσσεια αυτή των ορμονών γίνεται τοξική για τον οργανισμό καταστρέφοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα και αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγχρόνως, προκαλεί αναταράξεις στις κοινωνικές σχέσεις, αφού το άτομο βρίσκεται συνεχώς σε ένταση.

Ο δρ Σαπόλσκι ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιοδικό «Wired» ότι «έμεινα και ο ίδιος έκπληκτος με την επιτυχία της μεθόδου». Συνεργάτες του τόνισαν ότι αν και οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους βρίσκονται ακόμη χρόνια μακριά, μελλοντικά το εμβόλιο θα σταματά την παραγωγή γλυκοκορτικοειδών όταν αυτά δεν είναι αναγκαία, γεγονός που θα κάνει το άτομο πιο ήρεμο και επικεντρωμένο στους στόχους του.

Ο ερπητοϊός που χρησιμοποιήθηκε για το συγκεκριμένο εμβόλιο, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος και ενάντια σε διαφορετικές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου για την Ερευνα στον Καρκίνο της Βρετανίας.

Σε πρώτη φάση διαπιστώθηκε ότι ο ιός είναι ικανός να εξολοθρεύσει καρκινικούς όγκους που αναπτύσσονται στο κεφάλι, στον αυχένα, στο στόμα, στον λάρυγγα, στη γλώσσα και στο δέρμα, ενώ επίσης φαίνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να έχει επιτυχία η μέθοδος θα πρέπει να εφαρμόζεται παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται τα άτομα με καρκίνο (χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: