www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Σχέδιο για κατάργηση του συντελεστή δόμησης

Φρένο» στις αυθαίρετες μετατροπές των βοηθητικών χώρων σε δωμάτια, διαμερίσματα, εργαστήρια και γραφεία ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλάζοντας τους ορους και τις προϋποθέσεις στην κατασκευή των νέων κτιρίων. Εξετάζεται να αποτελέσει παρελθόν ο συντελεστής δόμησης, τα προσδιορισμένα, δηλαδή, τετραγωνικά κάθε κτίσματος, ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και τη θέση του να εφαρμοζέται ένα νέο σύστημα που θα επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση του κτιρίου με συγκριμένα όμως όρια σε ό,τι αφορά τον όγκο και το ύψος του.

Η ανατροπή αυτή θα συνδυαστεί και με άλλες αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, που ήδη συζητούνται στο υπουργείο Περιβάλλοντος με προοπτική να έχουν ολοκληρωθεί και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο φθινόπωρο.

Ενδεχομένως η προώθησή τους να επιταχυνθεί ή να καθυστερήσει ανάλογα με την απόδοση του μέτρου
της ρύθμισης των βοηθητικών χώρων, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι περισσότεροι, πάντως, από τους εμπλεκόμενους στο χώρο της οικοδομής, με πρώτο το κατ’ εξοχήν αρμοδιότερο Τεχνικό Επιμελητήριο, φαίνεται να συνηγορούν γι’ αυτές τις αλλαγές.

΄Αλλωστε, έχουν ήδη παρέλθει 10 χρόνια από την τελευταία τροποποίηση του ΓΟΚ, ενώ πολλές από τις διατάξεις του παραμένουν για δεκαετίες αμετάβλητες, παρότι τα δεδομένα κατασκευής των νέων οικοδομών και οι ανάγκες τής εποχής έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά. Πλέον στα νέα κτίρια το ενδιαφέρον εστιάζεται στον οικολογικό τους χαρακτήρα, δηλαδή στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη χρήση τους και λιγότερο στο τι και πώς εχει οικοδομηθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ακυρώνεται ή υποβαθμίζεται η εφαρμογή του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού.

Το ζητούμενο δεν είναι τώρα αν θα υπάρχει και πού βοηθητικός χώρος, αλλά αν και πώς θα εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα των κτιρίων. Η νέα «φιλοσοφία» στην κατασκευή των κτιρίων είναι να μην προσδιορίζονται εκ των προτέρων οι κύριοι από τους βοηθητικούς χώρους, αλλά καθένας να τους κατασκευάζει ή όχι ανάλογα με τις ανάγκες του. Και αυτό να μην έχει να κάνει με το αν προσμετρώνται ή όχι στο συντελεστή δόμησης. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν εχει πλέον σημασία να ρυθμίζεται η κατασκευή από το συντελεστή δόμησης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τι αλλάζει

Με την ενδεχόμενη κατάργηση του συντελεστή δόμησης αναμένεται:

-Να εξελιχθεί σε κρίσιμο παράγοντα στις νέες κατασκευές ο όγκος των κτιρίων και προσλαμβάνει ουσιαστικότερο χαρακτήρα ο «συντελεστής της κατ’ όγκον εκμετάλλευσης» των προς δόμηση εκτάσεων.

-Να επανακαθορισθεί ο τρόπος υπολογισμού του ύψους των κτιρίων.

-Να συνδεθούν με πολεοδομικά κίνητρα τα υλικά κατασκευής των νέων οικοδομών (όσο φιλικότερα προς το περιβάλλον τόσο περισσότερο θα είναι ευνοημένοι οι ιδιοκτήτες).

-Να περιοριστούν οι απαραίτητες μελέτες για την αρχική έγκριση του φακέλου κατά την εκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά να λαμβάνονται πλέον υπόψη σε καθοριστικό βαθμό στοιχεία που συνδέονται με το φυσικό ανάγλυφο (επικλινές, επίπεδο έδαφος κ.λπ.).

-Να καθιερωθεί νέος τρόπος υπολογισμού του συντελεστή κάλυψης.

-Να τεθεί υπό την ευθύνη των μηχανικών όλη η διαδικασία εκδοσης των αδειών.

Η κάλυψη, η θέση της οικοδομής και το ύψος

Η θέση των νέων κτιρίων στο οικόπεδο θα εξαρτάται πλέον από το βάθμο επιβάρυνσης των διπλανών κατασκευών. Θα καθορίζεται, δηλαδή, από το αν τα νέα κτίρια επισκιάζουν ή επισκιάζονται από τα διπλανά τους. Το ποσοστό της κάλυψης των οικοπέδων τόσο στις εντός σχεδίου όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές ενδέχεται κατά περίπτωση να γίνει αυστηρότερο. Ιδιαίτερα στις εκτός σχεδίου ζώνες πιθανόν να μην ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 20% της έκτασης του οικοπέδου.

Νέοι παράμετροι θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του ύψους των κτιρίων. Σήμερα το υψος των νέων κατασκευών συνδέεται αποκλειστικά με το συντλεστή δόμησης. Ετσι για συντελεστή 0,4 το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 10 μέτρα, για 0,8 τα 13 μέτρα, για 1,2 τα 16 μέτρα, για 1,6 τα 18 μέτρα, για 2 τα 21 μέτρα, για 2,4 τα 24 μέτρα και για υψηλότερους συντελεστές δόμησης τα 27 μέτρα.

Το ύψος των κτιρίων υπολογίζεται από το επίπεδο του διαμορφωμένου δρόμου ή από τη στάθμη των πεζοδρομίων. Η τάση που επικρατεί κατά την επεξεργασία των νέων ρυθμίσεων είναι να καταργηθεί αυτός ο γενικός κανόνας και το ύψος να υπολογίζεται ανάλογα με το βαθμό επιβάρυνσης κάθε περιοχής.

Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας και οι οικοδομικές άδειες

Παράλληλα μ’ αυτές τις αλλαγές πρόκειται να θεσμοθετηθούν νέοι μηχανισμοί ελέγχου των κατασκευών, να καθιερωθεί «ημερολόγιο οικοδομής», στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά οι εργασίες, τα συνεργεία και τα υλικά και να κωδικοποιηθούν η πολεοδομική νομοθεσία κατά τα ισχύοντα σε αλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου σ’ έναν τόμο που δεν ξεπερνα τις 500 σελίδες υπάρχει και η τελευταία λεπτομέρεια για την κατασκευή κάθε είδους κτιρίου, σε κάθε είδους οικόπεδο. Στη χώρα μας η πολεοδομική νομοθεσία καταλαμβάνει 25.000 σελίδες. Αυτό το «πολυδαίδαλον» αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, και το μεγάλο «παράθυρο» για παρατυπίες και φαινόμενα διαφθοράς.

Ειδικότερα, για τις οικοδομικές άδειες το πρώτο βήμα άρχισε να γίνεται με την παρακολούθηση της διαδικασίας έκδοςσής τους μέσω του Διαδικτύου. Ομως το μέτρο αυτό που δεν εχει επεκταθεί ακόμα παντού) δεν περιορίζει την ταλαιπωρία των πολιτών, ούτε μειώνει τη γραφειοκρατία. Απλώς οι πολίτες μπορούν ευκολότερα να παρακολουθούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο φάκελός τους.

Πλέον εξετάζεται όλη η διαδικασία να «τρέχει» από τους μηχανικούς και να διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά. Θα αποστέλεται όλος ο φάκελος μέσω Ιντερνετ στις πολεοδομίες και εφόσον θεωρείται πλήρης θα προχωρεί η έκδοση οικοδομικής έδειας σε συγκεκριμένο (τον ελάχιστο δυνατό) χρόνο. Για το περιεχόμενο του φακέλου και την εφαρμογή τής άδειας την πλήρη ευθύνη θα έχουν οι μηχανικοί και ο ιδιοκτήτης, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές σε περίπτωση παραβίασης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ολοι οι φάκελοι θα καταχωρίζονται σε ηλεκτρονικό αρχείο, έτσι ώστε ανα πάσα στιγμή να μπορούν να «ανασυρθούν», εν αντιθέσει με το απίστευτο χάος που επικρατεί σήμερα και το οποίο έχει αποτέλεσμα να αποτελεί πραγματικό «μαραθώνιο» ο εντοπισμός μιας άδειας που εκδόθηκε ακόμα και πριν από 4 με 5 χρόνια.

Οι υπάλληλοι των πολεοδομιών, οι οποίες θα λειτουργούν σε κάθε «καλλικράτειο» δήμο, θα επικεντρωθούν κυρίως στον ελεγχο των νέων κατακασκευών. Προβλέπεται να καθιερωθούν οι αυτοψίες όταν τελειώνει ο σκελετός (πιθανόν δειγματοληπτικά σ’ αυτή τη φάση) και όταν αποπερατώνεται η οικοδομή.
apogevmatini

Δεν υπάρχουν σχόλια: