www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Οι ελαιώνες της Κρήτης γίνονται... έκθεμα

Με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης αλλά και τη χαρτογράφησή τους, ως μέρος της ελληνικής και ειδικότερα, της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς, διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Η έκθεση φιλοξενείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (πρώην βάση Γουρνών) και θα λειτουργεί μέχρι τις 31 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Τα ελαιόδεντρα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον λόγω του όγκου τους αλλά και λόγω των ιστοριών και των θρύλων που κρύβουν από πίσω. Παρ'όλα αυτά συχνά γίνονται «θύματα» της αμελούς ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τον εκθεσιακό χώρο έκτασης 1300 τετραγωνικών μέτρων, καλύπτουν 317 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού και φωτογραφίας που δημιούργησαν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη
αίσθηση προκαλούν τα μεγάλα τμήματα μιας υπεραιωνόβιας ελιάς που είχε εκριζωθεί στο παρελθόν και εκτίθενται στον χώρο.

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται και μερικά της ζωγράφου Μαρίας Φιοράκη με κεντρικό θέμα την ελιά. Τους πίνακές της παραχώρησε στους διοργανωτές η οικογένειά της, ενώ στο βάθος του εκθεσιακού χώρου προβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή ζωγραφιές και φωτογραφίες του Γερμανού Rudo Schwarz, με κρητικά ελαιόδεντρα.

Γιγαντοαφίσες με υπεραιωνόβιες ελιές από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης βρήκαν κι αυτές τη θέση τους στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και συγκεκριμένα στο φουαγιέ του, όπου τραβούν τα βλέμματα των επισκεπτών.

Η έκθεση «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου» εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και ιστορικών ελαιόδεντρων της περιοχής, την οποία αναπτύσσουν από κοινού το ΤΕΙ Κρήτης και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Ιστορικός Τέχνης και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρία Μαραγκού, ενώ μετά το πέρας της φιλοξενίας της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, η έκθεση αναμένεται να «ταξιδέψει» στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.

Πληροφορίες: Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, Γούρνες Ηρακλείου, μέχρι τις 31 Αυγούστου. Είσοδος ελεύθερη.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: