Την αναβολή προγραμματισμένων μεταγγίσεων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία έχει προκαλέσει η καραντίνα των μονάδων αίματος και η διακοπή των αιμοληψιών που επέβαλε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στα νοσοκομεία περιοχών, όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Γιατροί εκφράζουν φόβους ακόμα και για αναβολή χειρουργείων σε περίπτωση που δεν γίνει σύντομα προμήθεια αντιδραστήρων για άμεσο μοριακό έλεγχο του αίματος, ώστε να μη δεσμεύονται πολύτιμες μονάδες.
Ενας ακόμη ηλικιωμένος άνδρας που είχε μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου υπέκυψε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 4. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των ταυτοποιημένων κρουσμάτων έφτασε τα 60, με 29 ασθενείς να νοσηλεύονται ακόμη, εκ των οποίων οι 8 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Για 28 ημέρες
Η καραντίνα που εφαρμόστηκε από την περασμένη Παρασκευή αφορά 1τη χρήση των μονάδων αίματος που συλλέχθηκαν μέχρι δύο εβδομάδες νωρίτερα στα νοσοκομεία Λάρισας, Βέροιας, Κατερίνης, Γιαννιτσών και Κιλκίς. Η καραντίνα ισχύει έως ότου εφαρμοστεί πρακτικά ο μοριακός έλεγχος που θα
αποκλείει ή θα επιβεβαιώνει τη μόλυνση από τον ιό. Παράλληλα, δόθηκε εντολή να αποκλείονται από την αιμοδοσία για διάστημα 28 ημερών υποψήφιοι αιμοδότες, που είτε διαμένουν είτε επισκέφτηκαν έστω και για μία φορά τις περιοχές όπου σημειώθηκαν κρούσματα της λοίμωξης. Η καραντίνα έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, δεδομένου ότι αντιδραστήρια για άμεσο μοριακό έλεγχο δεν διαθέτουν ούτε καν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ετσι, προς το παρόν αναγκάζονται να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες με μονάδες αίματος από άλλα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι γιατροί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, όπως ένα σοβαρό τροχαίο, το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.
Ανησυχία για ασθενείς
Το σοβαρότερο μέχρι στιγμής πρόβλημα παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου επί δύο ημέρες δεν πραγματοποιήθηκαν μεταγγίσεις σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία λόγω έλλειψης μονάδων αίματος. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετούνται 80 ασθενείς που χρειάζονται τέσσερις φιάλες αίματος τον μήνα και οι οποίοι δεν έχουν σαφή ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να υποβληθούν στην αναγκαία μετάγγιση. «Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου είπαν στους ασθενείς ότι πρέπει να περιμένουν τον μοριακό έλεγχο, αλλά και τα αποτελέσματα του συντονισμού ώστε να γίνει εφοδιασμός από άλλα νοσοκομεία», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος. Ανησυχία εκφράζεται και για ανάλογα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη εφόσον παραταθεί το πρόβλημα. «Στη Θεσσαλονίκη προς το παρόν το θέμα το αντιμετωπίζουμε, αν και ελλείψεις σε δύσκολες ομάδες αίματος πάντα υπάρχουν. Ωστόσο, με δεδομένο ότι και τα Γιαννιτσά τροφοδοτούν τα αιμοδοτικά κέντρα της πόλης, αργά ή γρήγορα θα έχουν πρόβλημα», τόνισε ο κ. Δήμος.
Με δανεικές φιάλες
Στο νοσοκομείο της Βέροιας παραμένουν σε καραντίνα 180 φιάλες αίματος, χωρίς ωστόσο να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, κυρίως γιατί δεν γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω επίσχεσης εργασίας των γιατρών. Ωστόσο, στην καρδιολογική κλινική καθυστέρησε για δύο ημέρες η μετάγγιση αίματος σε ασθενή, που πάντως δεν ήταν επείγον περιστατικό, γιατί αναμένονταν φιάλες από το νοσοκομείο της Φλώρινας. Στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών δεν εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά, ενώ όλα τα νοσοκομεία καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες με δανεικές φιάλες αίματος από τη Δυτική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές.
«Ακόμα δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα. Ομως παρακαλούμε να μη συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός, όπως ένα τροχαίο, που είναι συνηθισμένο το καλοκαίρι, γιατί δεν θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μα κεδονίας Γιάννης Βογιατζής.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΙΜΟΛΗΨΙΩΝ
Διακοπή των αιμοληψιών επέβαλε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στα νοσοκομεία περιοχών όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα μόλυνσης από τον ιό
Στο όριο τα νοσοκομεία
ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ σημείο βρίσκεται και η επάρκεια αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν να συνδράμουν τα αποκλεισμένα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που διαθέτει υποδομή για τον μοριακό έλεγχο εδώ και τρεις εβδομάδες αναμένει τα αντιδραστήρια τα οποία ζητούν και άλλα νοσοκομεία, ώστε να λυθεί το θέμα.
«Η κατάσταση είναι οριακή», τόνισε στα «ΝΕΑ» η Γωγώ Παπαϊωάννου, διευθύντρια στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, του μεγαλύτερου στη Βόρεια Ελλάδα. «Μας ζητήθηκε να συνδράμουμε τα άλλα νοσοκομεία, όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται, γιατί τροφοδοτούμε τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Ταυτόχρονα, έχουν μειωθεί οι αιμοληψίες, γιατί πρέπει να είμαστε σχολαστικοί με τους αιμοδότες, ενώ ακυρώσαμε και προγραμματισμένες εξορμήσεις στις ενδημικές περιοχές. Το θέμα θα είχε λυθεί εάν υπήρχαν αντιδραστήρια, αλλά εδώ και τρεις εβδομάδες που γνωρίζουμε το πρόβλημα δεν έχει γίνει τίποτα». Η προμήθεια αντιδραστηρίων αναμένεται να τεθεί στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας όπου θα εκτιμηθεί και η μέχρι σήμερα κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου