www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα μπουν στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων.


Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων σήμερα, στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το γενικό γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα:

- για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται

- για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν
από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα

- για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιμελητήρια για τις αμοιβές τους.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν και οι διασταυρώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στη διάθεση της με τα αντίστοιχα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

Ετσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ δηλώνονται ως κενά στην πραγματικότητα αξιοποιούνται και προσφέρουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες τους, το οποίο δεν δηλώνεται.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εντοπίσει φορολογούμενους που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά για ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να αποφύγουν το ΕΤΑΚ, αλλά και τα τεκμήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: