www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

250 ράμπο εξορμούν να μπαλώσουν τρύπα 2,6 δισ.

Το «στοίχημα των εσόδων» του Προϋπολογισμού επιχειρεί να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών, ρίχνοντας από τον Σεπτέμβριο 250 ράμπο του ΣΔΟΕ στην αγορά.

Οπως πιστοποιείται από τα στοιχεία του επταμήνου, τα έσοδα κινδυνεύουν να αποτελέσουν την αχίλλειο πτέρνα του Προγράμματος Σταθερότητας, καθώς ολοένα και περισσότερο ο Προϋπολογισμός αποκλίνει από τους υπερφιλόδοξους στόχους που είχαν τεθεί. Οι εγγενείς αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε συνδυασμό με τη διολίσθηση της οικονομίας σε μια ολοένα και πιο βαθιά ύφεση έχουν προκαλέσει μια «τρύπα» στα έσοδα, η οποία προς το παρόν υπολογίζεται στα 2,6 με 2,8 δισ. ευρώ. Παρ' όλο που ένα μέρος αυτής καλύπτεται από δραστικότερες
περικοπές των κρατικών δαπανών, οι αποκλίσεις που καταγράφονται στο μέτωπο του Προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τα σύννεφα που αρχίζουν να μαζεύονται και πάλι στον διεθνή ορίζοντα, δημιουργούν προσκόμματα στην επαναφορά της Ελλάδας για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.


Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών φαίνεται ότι αρχίζει και πάλι να κλονίζεται, με αποτέλεσμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να επιστρέφουν στα επίπεδα που διαπραγματεύονταν πριν από την υπογραφή του Μνημονίου.

Μόλις 3% η Ιρλανδία

Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αγγίζει το 11% και το περιθώριο (έναντι των γερμανικών) έχει φτάσει το 8,4%, όταν Ισπανία και Ιρλανδία δανείζονται φτηνό χρήμα από τις αγορές, η δεύτερη μάλιστα με περιθώριο μόλις 3%.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εναποθέτει τις ελπίδες της για την τόνωση των δημόσιων εσόδων, στους κρίσιμους μήνες που απομένουν μέχρι να γίνει ο δεύτερος έλεγχος της οικονομίας από την τρόικα, στους... «Αθλους του ΣΔΟΕ». Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη αποφασίστηκε να συσταθούν 5 ομάδες κρούσης επανδρωμένες με 50 στελέχη η καθεμία, οι οποίες θα «ριχτούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» από τον επόμενο μήνα.


5 ομάδες κρούσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 5 ομάδες κρούσης με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα επικεντρώσουν τους ελέγχους τους στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή (γνωστοί δικηγόροι, μεγαλογιατροί, τραγουδιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ.), στον έλεγχο όσων διαθέτουν «προκλητικά» περιουσιακά στοιχεία (πισίνες, κότερα, πολυτελή αυτοκίνητα) που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους, στην απόκρυψη του ΦΠΑ, στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών off shore.

Φοροδιαφυγή με ονοματεπώνυμο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπαίνει κατ' αρχάς η λεγόμενη επώνυμη φοροδιαφυγή. Δηλαδή, ενδελεχής έλεγχος για την απόκρυψη εισοδημάτων επωνύμων, καλλιτεχνών, μεγαλοδικηγόρων κ.ά. Οπως ήδη έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν εντοπιστεί μόνο 150 δικηγόροι οι οποίοι έχουν κατά μέσον όρο στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας 3.274.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Σε άλλη διασταύρωση που έγινε σε 3.000 τραγουδιστές σε όλη τη χώρα διαπιστώθηκε ότι κατά μέσον όρο τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους είναι αντικειμενικής αξίας 76.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία φτάνει τα 11.500 ευρώ.

Δεύτερος στόχος αποτελεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ. Βέβαια, στο υπουργείο πιστεύουν πως από αυτά μπορούν να εισπραχθούν 8 με 10 δισ. ευρώ.

Τρίτο στόχο αποτελεί ο έλεγχος του προκλητικού ή αδήλωτου πλούτου. Μετά από διασταυρώσεις με στοιχεία κατασκευαστριών εταιρειών έχουν εντοπιστεί περί τις 500 αδήλωτες πισίνες.

3.684 off shore χωρίς ΕΤΑΚ

Οι off shore αποτελούν τον τέταρτο στόχο, καθώς υπολογίζεται ότι 3.684 τέτοιες εταιρείες έχουν στην κατοχή τους τεράστια ακίνητη περιουσία. Οι περισσότερες εξ αυτών δεν καταβάλλουν ΕΤΑΚ ούτε και τον ετήσιο φόρο (ήταν 3% και με το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε πλέον 15% επί της αντικειμενικής τιμής).

Τέλος, ο έλεγχος θα επεκταθεί στην είσπραξη του ΦΠΑ, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων φόρων που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο. Η απόκρυψη ΦΠΑ αποτελεί τη βασικότερη αιτία της καχεξίας των δημόσιων εσόδων.

Μέχρι όμως να αποδώσουν καρπούς οι έλεγχοι αυτοί, υπερβαίνοντας το πλαίσιο μιας επικονωνιακής πολιτικής, ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές δεν φαίνεται να είναι ορατός. Παρά τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι τιμές όχι μόνο δεν ανακάμπτουν, αλλά βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση, μετατρέποντας σε σισύφειο το έργο που έχει αναλάβει ο νέος πρωθυπουργικός σύμβουλος Τομάζο Παντόα Σκιόπα.

Αντιθέτως, χθες η Ισπανία δανείστηκε με μεγάλη ευκολία 5,5 δισ. ευρώ μέσω έντοκων γραμματίων και με επιτόκιο μόλις 1,8% για τα ετήσια (έναντι 4,6% που ήταν το εξάμηνο ελληνικό). Με την ίδια άνεση και η Ιρλανδία δανείστηκε χθες πενταετή ομόλογα επιτυγχάνοντας επιτόκιο 3,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: