www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Λίστα με αμοιβές θα δώσει στη δημοσιότητα η ΕΡΤ

Να προχωρήσει σε ανάρτηση πίνακα με τα στελέχη και τους υπαλλήλους στους οποίους έχουν καταβληθεί μπόνους την περίοδο 2005-2009 αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ σε έκτακτη συνεδρίασή του. Η λίστα θα περιλαμβάνει ονομαστικά και αναλυτικά ποιοι έλαβαν, ποιο ποσό και μια ποια αιτιολογία όπως προβλέπεται από τον Γενικό κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΡΤ ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι η θεσμική θωράκιση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ο οποίος οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία στον Έλληνα πολίτη που τον χρηματοδοτεί. Γι αυτό και αποφασίστηκαν τροποποιήσεις του ΓΚΠ της ΕΡΤ με διαπραγμάτευση και συμφωνία με την ΠΟΣΠΕΡΤ αλλά και του Γενικού Κανονισμού Προμηθειών με παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου. Παράλληλα θα αναθεωρηθεί η πολιτική χορήγησης και διαχείρισης πάγιων προκαταβολών, ενώ θα εφαρμοσθούν από εδώ και στο εξής ανοικτές διαδικασίες ακόμα και για το λεγόμενο προσωπικό ειδικών θέσεων (ΠΕΘ). Το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ θα αξιολογείται πλέον σε μόνιμη βάση, ενώ καταργείται η δυνατότητα παράλληλης
απασχόλησης σε ανταγωνιστικά Μέσα δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου.


Το ΔΣ της ΕΡΤ με αφορμή την απευθείας ανάθεση στην Red Bee (νέα εταιρικά λογότυπα της ΕΡΤ) αποφάσισε για να αποφεύγονται από εδώ και στο εξής τέτοιου τύπου καταστάσεις με κατάτμηση δαπανών να ακολουθεί η ΕΡΤ τις διατάξεις του ΠΔ 24 για τις προμήθειες του Δημοσίου.

Το έκτακτο Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με διαπιστώσεις για μη σύννομες ενέργειες στην ΕΡΤ. έτσι αποφασίστηκε να γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις των γενικών διευθυντών Γιώργου Υφαντή (Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών) και Μιχάλη Πορτοκάλη (Τεχνικών Υπηρεσιών). Ο κ. Πορτοκάλης πάντως σε τηλεφωνική επικοινωνία επισήμανε ότι η δική του απομάκρυνση δεν έγινε εξαιτίας των ευρημάτων των ελεγκτών τονίζοντας ότι η υπόθεση των τεσσάρων νομικών συμβούλων οι οποίοι έλαβαν συνολικά 218.000 ευρώ χωρίς να αποδώσουν πλήρως εργασία σύμφωνα με τους ελεγκτές έγινε σε διάστημα πριν ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή και με απόφαση του τότε προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Παναγόπουλου. «Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε προφορικών ούτε γραπτώς γι αυτές τις συμβάσεις».

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου που έχει αναλάβει την προεδρία του ΔΣ της ΕΡΤ διευκρίνισε σήμερα ότι η υπόθεση της απομάκρυνσης του κ. Πορτοκάλη δεν έγινε με αφορμή τα ευρήματα των ελεγκτών αλλά ήταν ξεχωριστή απόφαση και έτσι συζητήθηκε στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση. Πρόσθεσε πάντως ότι με βάση τους ελεγκτές και ο κ. Πορτοκάλης είναι πειθαρχικά ελεγκτέος.

Οι αντικαταστάσεις των δύο γενικών διευθύνσεων που θα γίνουν τρεις (θα διασπαστεί η διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών) θα γίνει με εσωτερική προκήρυξη και αξιοποίηση στελεχών της ΕΡΤ, ενώ για το μεσοδιάστημα τοποθετούνται αναπληρωτές οι Ε. Λουριδάς (Διοικητικών και Οικονομικών) και Ν. Μιχαλίτσης (Τεχνικών).

Το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε τη σύσταση δύο επιτροπών που θα ελέγξουν τι συνέβαινε με τους εξωτερικούς συνεργάτες που άλλο αντικείμενο είχαν και άλλο περιγραφόταν στη σύμβασή τους, αλλά και με τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές που φαίνεται να υπέγραφαν σύμφωνα με τους ελεγκτές ανακριβείς βεβαιώσεις σχετικά με προϋποθέσεις Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων οι οποίες δεν είχαν εκδοθεί. Επίσης η Νομική Υπηρεσία της ανέλαβε τον καταλογισμό ευθυνών σε στελέχη και υπαλλήλους που εμπλέκονται στις υποθέσεις που αναφέρονται στο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και να διερευνήσει τη δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων για την αναζήτηση των αμοιβών που δόθηκαν στους τέσσερις τεχνικούς συμβούλους. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαδικασία παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο όσων στελεχών της ΕΡΤ αναφέρονται στο πόρισμα των επιθεωρητών.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του χθεσινού έκτακτου δ.σ. της ΕΡΤ:

Το πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στην ΕΡΤ από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ζητήματα θεσμικής θωράκισης της εταιρείας, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο συγκλήθηκε μετά από σχετική οδηγία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε πέραν και επιπλέον των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, να προχωρήσει άμεσα στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα:

· στην τροποποίηση και αναμόρφωση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (επιδοματική πολιτική, ρεπό, έλεγχος παρουσίας του προσωπικού, πειθαρχικές κυρώσεις, επιλογή διοικητικών και άλλων στελεχών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας μετά από εσωτερική προκήρυξη των θέσεων) με διαπραγμάτευση και συμφωνία με την ΠΟΣΠΕΡΤ,

· στην τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προμηθειών (διαδικασίες , αναθέσεις κλπ.), καθώς και

· στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας. \

Επιπροσθέτως και βάσει των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αποφασίστηκε:

· η αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης και διαχείρισης παγίων προκαταβολών, · η εφαρμογή των ανοιχτών διαδικασιών και για την πρόσληψη Προσωπικού Ειδικού Θέσεων επί τη βάσει των κάθε φορά απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων,

· η πιστή εφαρμογή του άρθρου 16 του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού προσωπικού, σύμφωνα με το οποίο το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ αξιολογείται σε ετήσια βάση και επέκταση της εφαρμογής του άρθρου και στο Προσωπικό Ειδικών Θέσεων.

· η κατάργηση της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης - σε ανταγωνιστικά Μέσα- των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου,

· η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 24 που αφορά στις προμήθειες του Δημοσίου και σε ό, τι αφορά στις προμήθειες της ΕΡΤ προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα κατάτμησης δαπάνης και απευθείας αναθέσεων όπως έγινε στη συνεργασία της ΕΡΤ με την εταιρεία Red Bee και αφορούσε στην παραγωγή των νέων εταιρικών λογοτύπων. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε:

· Να κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των γενικών διευθυντών Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικών Υπηρεσιών κ.κ. Γ. Υφαντή και Μ. Πορτοκάλη. Καθήκοντα γενικού διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, θα ασκεί προσωρινά ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Ευάγγελος Λουριδάς μέχρι το διαχωρισμό σε δύο ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών θα ασκεί ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου κ. Νίκος Μιχαλίτσης μέχρι την πλήρωση της θέσης που θα γίνει βάσει εσωτερικής προκήρυξης μέχρι τέλος Αυγούστου.

· Να συστήσει άμεσα δύο επιτροπές, εκ των οποίων η πρώτη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι απασχολούνταν στην ΕΡΤ σε αντικείμενο άλλο από αυτό που προέβλεπε η σύμβασή τους, ενώ η δεύτερη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις ανακριβών βεβαιώσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών σχετικά με την έκδοση ΚΥΑ για την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών. Στις επιτροπές αυτές θα μετάσχουν τα θεσμικά αρμόδια στελέχη της εταιρίας, ικανά στελέχη της εταιρείας που παρέμεναν επί σειρά ετών αναξιοποίητα, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ.

· Να αναθέσει στη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ το θέμα του καταλογισμού ευθυνών σε στελέχη και υπαλλήλους που εμπλέκονται στις αναφερόμενες στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υποθέσεις καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας άσκησης ενδίκων μέσων για την αναζήτηση των αμοιβών που δόθηκαν σε τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν προσληφθεί για συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

· Να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των αναφερόμενων στο πόρισμα των Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στελεχών της ΕΡΤ.

Τέλος αποφασίστηκε:

Α) η δημόσια ανάρτηση του ονομαστικού πίνακα των στελεχών και υπαλλήλων της ΕΡΤ στους οποίους είχαν καταβληθεί bonus, καθώς και τα ποσά που είχαν καταβληθεί σε κάθε έναν από αυτούς.

Β) η συνέχιση της προσπάθειας αξιοποίησης του μόνιμου προσωπικού της ΕΡΤ, με δεδομένο πως το ΔΣ έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής αναγκών και προσωπικού και έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του συστήματος και των διαδικασιών αξιολόγησής του. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αξιοποίησης του προσωπικού της ΕΡΤ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται με ανοιχτές εσωτερικές διαδικασίες ( προκήρυξη θέσεων).

Με όλα τα παραπάνω αλλά και με σειρά μέτρων που θα ακολουθήσουν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ , επιδιώκει τη θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ έναντι περιπτώσεων και φαινομένων όπως τα αναφερόμενα στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη λειτουργία της εταιρείας σε καθεστώς διαφάνειας και κυρίως λογοδοσίας στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος και τη χρηματοδοτεί.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: