www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Το savoir vivre της παραλίας

Είτε είσαστε στον κοσμικό Αστέρα της Βουλιαγμένης, είτε στο Αλεποχώρι η παραλία είναι ένας τόπος συνευρέσεως με τους συνανθρώπους μας όπου πρέπει να εφαρμόζονται κατά κόρον οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, με πρώτο τον σεβασμό προς τον διπλανό μας.

Κι επειδή λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα, λίγο η ανεμελιά καλλιεργείται το κλίμα για φλερτ και ειδύλλια.

Να τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.

•Διαλέγουμε το μαγιό αναλόγως του σωματότυπου μας. Οι εύσωμες κυρίες αποφεύγουν τα στρίνγκ και οι ευτραφείς κύριοι τα αθλητικά μαγιό. Στην παραλία ισχύει περισσότερο από παντού το «προσέχω τον εαυτό μου, διότι σέβομαι το περιβάλλον».

•Μετά από μια ορισμένη ηλικία οι κυρίες καλό είναι να φορούν ολόσωμα μαγιό. Φυσικά το όριο ηλικίας
ποικίλλει ανάλογα με το σωματότυπο.

•Μια κυρία δεν είναι κομψό να παίζει βόλεϊ ή ρακέτες στην παραλία γυμνόστηθη. Γενικά, η εφαρμογή του τόπλες πρέπει να γίνεται κατά το δοκούν και να αποφεύγεται αν υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά.

• Στην παραλία βρισκόμαστε για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε και το τελευταίο πράγμα που επιζητεί ένας παραθεριστής είναι να ακούει κινητά τηλέφωνα να κτυπούν και λουομένους να διηγούνται λεπτομέρειες της ζωής τους φωνασκούντες.

•Η στάση τού σώματος όταν ξαπλώνουμε στην πετσέτα ή την ξαπλώστρα μας πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη. Για παράδειγμα οι κυρίες να μην έχουν ανοικτά τα πόδια τους και οι κύριοι να μην ξύνουν τους αδένες τους.

•Όσο και αν αγαπάτε το παιδί σας καλό είναι να μη φωνάζετε συνέχεια«Κωστάκη, πρόσεχε!», «Έλα να φας το φαγητό σου» κ.α. Είναι προτιμότερο να εκπαιδεύουμε από το σπίτι τα παιδιά μας για το πώς θα φερθούν στην παραλία. Επίσης αποφεύγουμε τις συστάσεις προς τους γονείς άλλων παιδιών.

• Ο ήλιος αυξάνει τον ερωτισμό, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπονται οι ερωτικές περιπτύξεις σε κοινή θέα. Οι ιδιωτικές υποθέσεις είναι για ιδιωτικά μέρη.

•Αν έχουμε πάει σε οργανωμένη παραλία με καφέ μπαρ και εστιατόριο δεν απλώνουμε τα ταπεράκια μας τριγύρω και δεν στήνουμε πικ νικ. Αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία επιλέγουμε ένα σάντουιτς και κάτι μικρό και διακριτικό.

•Δεν ρυπαίνουμε με αποτσίγαρα, σακούλες και άλλα σκουπίδια τον χώρο και φροντίζουμε φεύγοντας να πετάμε στα ειδικά καλάθια ότι έχουμε άχρηστο.

•Δεν κρατάμε περισσότερες ξαπλώστρες και καρέκλες από όσες χρειαζόμαστε.

• Δεν γινόμαστε φορτικοί με φλερτ, συζητήσεις και δεν στήνουμε αυτί να παρακολουθούμε τις κουβέντες των διπλανών μας.

•Επίσης αποφεύγουμε να σχολιάζουμε μεγαλοφώνως όσα συμβαίνουν γύρω μας.

•Έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα αντιηλιακά και προστατευόμαστε από την ηλιακή ακτινοβολία με καπέλο, ειδικά ρούχα και άλλα αξεσουάρ. Δεν ξεροψηνόμαστε στον ήλιο μέχρι να κοκκινίσουμε και να πάθουμε εγκαύματα.
 
- Η σαγιονάρα στους άντρες και ιδίως εκείνη του «οικοδόμου» με το x η καφετιά. Αν μάλιστα φορέσεις τέτοιο αξεσουάρ και συνάμα φαίνεται το μαύρο των νυχιών, οι κάλοι και οι τρίχες στα δάχτυλα των ποδιών μπορώ να πω πως έχεις διαπράξει κακούργημα έναντι της δημόσιας αισθητικής. Η τιμωρία στην περίπτωση αυτή είναι το κόψιμο του x της σαγιονάρας και άντε μετά να περπατάς ξυπόλητος στα βότσαλα.


- Οι μπότες και μάλιστα όταν συνδυάζονται από καυτό σορτσάκι! Ίσως το επαναστατικό σου μυαλό σε ωθήσει να φορέσεις τα ωραία σου Timberland στην αμμουδιά, αναλογίσου όμως ότι μαζί με τους υπόλοιπους, θα σου κάνουν σίγουρα μήνυση και οι μύκητες που τους είχες κλεισμένους με τόση ζέστη μες στη μπότα. Η παράβαση τιμωρείται με απόξεση του πέλματος και τριήμερη καραντίνα σε ειδικά αποστειρωμένο χώρο.

- Τα κασετόφωνα και ραδιόφωνα, οι καραμούζες, ο τηλεβόας και ό,τι άλλο παρόμοιο που δε μου έρχεται τώρα. Μπορείς πιστεύω να φανταστείς την έκπληξη της απέναντι γκόμενας που μαυρίζει αμέριμνη, όταν εσύ αρχίσεις τον Τερλέγκα ενώ γδύνεσαι για να βουτήξεις την απολλώνια σου. Η παράβαση αυτή τιμωρείται συνήθως από τον ίδιο τον καλλιτέχνη που εξέθεσες, οπότε μην ξαφνιαστείς αν ένα πρωί σε ξυπνήσει ο κλητήρας του Τερλέγκα με άγαρμπο τρόπο!

- Το φαγητό τύπου πικ-νικ με μπιφτεκάκια, ντοματούλες, τυράκια και άλλα μυγοσυλλεκτικά. Στη θάλασσα πας για να κολυμπήσεις και όχι για να ντερλικώσεις. Διότι αν ντερλικώσεις και μετά κολυμπήσεις, μαύρο φίδι που σ' έφαγε. Αν πάλι κολυμπήσεις και μετά ντερλικώσεις μη σου φανεί παράξενο το βλέμμα της απορίας του γύρω κόσμου. Και θα μου πεις στ' αρχί*ια μου, γούστο μου και καπέλο μου να φάω ή να μη φάω. Ω ναι, θα σου πω όμως το άλλο: Με την επόμενη βάλε μια σκάφη στο τραπέζι του σπιτιού σου που τρως και μπες μέσα να κάνεις μπάνιο. Εκτός αν όντως είσαι αθίγγανος οπότε απαλλάσσεσαι. Η καμπάνα για το φαγοπότι σε οργανωμένη παραλία δεν έχει οριστεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει από μόνη της: Το πιο συνηθισμένο είναι να πέφτει στο φαγητό σου ένα μπαλάκι του τένις.

- Το κατούρημα στη θάλασσα. Πόσο τραγελαφική είναι η εικόνα του λουόμενου που βρίσκει μια ήσυχη μεριά στα νερά για να κάνει την ανάγκη του και νομίζει ότι δεν τον καταλαβαίνει κανένας. Κι εκεί που κολυμπάει με φόρα κάποια στιγμή παίρνει το βλακώδες εκείνο ύφος και κάθεται ύποπτα ακίνητος. ΠΡΟΣΟΧΗ προς τους υπόλοιπους: Αν συναντήσετε μυστηριώδες ρεύμα ζεστού νερού, αλάργα γιατί δεν έχει καμιά σχέση με το Golf Stream, αλίμονο! Η ποινή για τη μέγιστη αυτή γουρουνιά είναι το επιτόπιο βούτηγμα της κεφαλής.

- Το βαρύ έως ασήκωτο μακιγιάζ για τις κυρίες. Άλλο πάω δεξίωση και άλλο πάω για μπάνιο κυρίες μου. Το ατόπημα τιμωρείται από την ίδια τη θάλασσα προσδίδοντας στην ένοχο μία όψη βαμπίρ καθόλου ελκυστική, αλήθεια!

- Η αξυρισιά στα πόδια και τις μασχάλες. Σε μία μόνο περίπτωση μπορεί να συγχωρηθεί αυτή η ατασθαλία: Εφόσον είστε μέλος της Greenpeace και συνοδεύετε την εξωτική σας ύπαρξη με ένα πανό του τύπου «Σώστε την αρκούδα Κατίνα . Κατίνα».

Αν υπάρχουν σπίτια πάνω στην παραλία, δεν ανεβαίνουμε πάνω στη βεράντα για να ξεκουραστούμε, ούτε κουβεντιάζουμε έξω από τα παράθυρα έστω και χαμηλόφωνα. Ίσως κάποιος είναι μέσα και θέλει να ξεκουραστεί.

Συνήθως έξω απ' αυτά τα σπίτια υπάρχει και μια λεκάνη να πλένουν τα πόδια τους πριν μπουν στο σπίτι. Είναι για τους ίδιους, όχι για όλη την παραλία. Άλλωστε μπορεί κάποιος να έχει μύκητες και σίγουρα δεν θα θέλατε να κολλήσετε.

Και τέλος το σημαντικότερο: Μην απλώνετε τις πετσέτες σας, τις καρέκλες και τις ξαπλώστρες σας κολλητά με τους άλλους λουόμενους. Ήρθαν στην παραλία για να ξεσκάσουν και να δουν για λίγο τη θάλασσα και όχι τα οπίσθια ή εσάς. Αφήστε τους χώρο να αναπνεύσουν, να κουβεντιάσουν, να γελάσουν χωρίς να αισθάνονται την ανάσα σας πάνω από το κεφάλι τους. Όσο κόσμο και αν έχει μια παραλία κάπου θα βρείτε και εσείς να καθήσετε. Δεν είναι ανάγκη να κάτσουμε 10 άτομα κάτω από το ίδιο δεντράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: