www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Μαζί στις κάλπες Σαμαράς- Ντόρα

Ραντεβού στις κάλπες της Αυτοδιοίκησης δίνουν Σαμαράς- Μπακογιάννη, αφήνοντας έξω από την αντιπαράθεσή τους αυτό το πεδίο. Δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι αποτελούν «κεφάλαιο» για τη γαλάζια παράταξη, θα λάβουν στήριξη και από τους δύο ανεξαρτήτως της στάσης που κράτησαν στις εσωκομματικές εκλογές.


Μετά τα μέσα Νοεμβρίου τοποθετούν, για τον λόγο αυτόν, στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη τις όποιες κινήσεις της για τη δημιουργία νέου κόμματος. «Τώρα πρέπει να δοθεί κοινή μάχη. Στη συνέχεια μπορεί να έρθει και το κόμμα», λένε τα μηνύματα που λαμβάνει η πρώην υπουργός από αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος τα οποία είχαν ταχθεί ενθέρμως στο πλευρό της.

«Δεν είμαι κανένας κομπλεξικός άνθρωπος». Με αυτή τη φράση η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως από τη στήριξη που θα δώσει σε υποψηφίους «πάρα πολλοί θα είναι από τη Νέα Δημοκρατία». Εξάλλου, στην εσωκομματική μάχη η πρώην υπουργός είχε ισχυρά ερείσματα στο αυτοδιοικητικό δυναμικό. Αντιστοίχως, στη Ρηγίλλης το «ξεκαθάρισμα» του κόμματος και η ανανέωση που είχαν προαναγγείλει
στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ότι θα επέλθει στο πρώτο κρας τεστ της νέας ηγεσίας- δηλαδή στις εκλογές του Νοεμβρίου-, μπήκε στο... συρτάρι. «Υπάρχουν πρόσωπα στα οποία εάν δεν δώσουμε στήριξη, κινδυνεύουμε να βουλιάξουμε» αναφέρουν από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. Δίνουν στήριξη. Τα δύο επιτελεία επιδίδονται μάλιστα σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν να δημοσιοποιήσουν πρώτοι την υποστήριξή τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση του νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζή, υποστηρικτή της κ. Μπακογιάννη.

Στελέχη της παράταξης δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την επιλογή της πρώην υπουργού να σπεύσει να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βογιατζή ως περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το πρωί της ίδιας ημέρας που θα μετέβαινε στο νησί ο πρόεδρος της Ν.Δ., και όπως είχε προαναγγελθεί θα έδινε και το χρίσμα στον νομάρχη.

Το σκηνικό αυτό δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και για υποψηφίους άλλων περιφερειών. Στη λίστα των υποστηρικτών της κ. Μπακογιάννη βρέθηκαν στελέχη όπως οι νομάρχες Ξάνθης και Φθιώτιδας, Γ. Παυλίδης και Αθ. Χειμάρας ή ο βουλευτής Γ. Κοντογιάννης, οι οποίοι τώρα εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να στηριχθούν από τη Ρηγίλλης για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, αντιστοίχως.

Οι κόντρες. Η άτυπη ανακωχή ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου δεν συνεπάγεται, ωστόσο, πως η συγκρουσιακή σχέση Σαμαρά- Μπακογιάννη θα μετριαστεί. Σε κάθε περίσταση στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φροντίζουν να απαξιώνουν πολιτικά την κ. Μπακογιάννη- με πλέον πρόσφατο τον χαρακτηρισμό για «εξαπτέρυγα», τον οποίο επαναχρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ομιλία του. Στη γωνία δείχνει να περιμένει τη νέα ηγεσία και το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις της δεν παραλείπει να αναφερθεί στη λανθασμένη στροφή προς μια λαϊκή Δεξιά στην οποία οδηγεί τη Ν.Δ. ο πρόεδρός της και συνεχίζει να διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από τις βασικές πολιτικές του κόμματος, όπως για παράδειγμα στην οικονομία.

Μια πρώτη γεύση από την κόντρα που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο προσώπων, δεν αποκλείεται να δοθεί με επίκεντρο ακριβώς την Αυτοδιοίκηση. Μετεκλογικά όμως, και όταν στηθεί το νέο κόμμα, οπότε και σημαντικό τμήμα του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. θα κληθεί να παίξει ρόλο σε αυτό.

Στο παρασκήνιο. Τότε, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η στάση που θα κρατήσουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες προσκείμενοι στην Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και υποστηριχθέντες από τη Ν.Δ. Η μάχη αναμένεται να είναι μεγάλη, ιδίως σε περιπτώσεις δημάρχων μεγάλων πόλεων. Ετσι, η επανεκλογή για παράδειγμα των σημερινών δημάρχων Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλου ή Λάρισας Κ. Τζανακούλη, θα δώσει το έναυσμα για μια σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων σχετικά με την κομματική σκέπη που θα επιλέξουν.

Ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η επιλογή των περιφερειαρχών που θα στηριχθούν και από τα δύο στρατόπεδα. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσει στις περισσότερες από τις 13 περιφέρειες, θα είναι πλήγμα για τον Α. Σαμαρά να χάσει την επιρροή του στα γαλάζια στελέχη που θα έχουν εκλεγεί στις υπόλοιπες.

Δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι αποτελούν «κεφάλαιο» για τη γαλάζια παράταξη, θα λάβουν στήριξη και από τους δύο
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: