www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο ναός του Σολομώντα ξαναχτίζεται

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο αμφιλεγόμενες πεντηκοστιανές εκκλησίες της Βραζιλίας δόθηκε άδεια να χτίσει ένα «αντίγραφο του ναού του Σολομώντα», κόστους 155 εκατ. ευρώ, στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Σάο Πάολο. Ο ναός, ύψους 55 μέτρων, ίσος δηλαδή με ένα κτίριο 18 ορόφων, θα κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης και θα έχει δύο φορές το ύψος του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο.

Το φαραωνικό έργο, σχεδιασμένο από τον βραζιλιανό αρχιτέκτονα Ροτζέριο Σίλβα ντε Αραούτζο, περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης χωρητικότητας 1.000 αυτοκινήτων, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο και αίθουσες διδασκαλίας για 1.300 μαθητές.

Στο εσωτερικό του θα μπορούν να εκκλησιάζονται 10.000 πιστοί! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν το πώς ακριβώς ήταν ο ναός του Σολομώντα. Παρ΄ όλα αυτά, οι επίδοξοι κατασκευαστές του έργου επιμένουν ότι «το αρχιτεκτονικό πρότυπο είναι η Παλαιά Διαθήκη».

Η «εκκλησία-γίγας», δημιουργία της βραζιλιανικής Παγκόσμιας Εκκλησίας του Βασιλείου του Θεού, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, εκτός απροόπτου. «Θα χτίσουμε τον ναό ακολουθώντας τα ίδια σχέδια με αυτά του Σολομώντα» τόνισε ο ηγέτης και ιδρυτής της εκκλησίας,
επίσκοπος Εντίρ Μαξέντο, επισημαίνοντας ότι «για την κατασκευή του αυθεντικού ναού χρησιμοποιήθηκαν τόνοι χρυσού. Εμείς δεν θα χτίσουμε έναν χρυσό ναόαλλά πάντως θα ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα».

Η Παγκόσμια Εκκλησία του Βασιλείου του Θεού, η οποία ιδρύθηκε το 1977 στη Βραζιλία, υποστηρίζεται από περίπου 8 εκατομμύρια πιστούς σε 180 χώρες, έχει ένα τηλεοπτικό κανάλι και διανέμει δωρεάν την εφημερίδα «Folha Univarsal», η οποία λέγεται ότι τυπώνει 2,5 εκατ. φύλλα κάθε εβδομάδα. Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι η ιστοσελίδα του επικεφαλής της δέχεται μηνιαίως 4 εκατ. επισκέψεις.

Ωστόσο πολλοί τη θεωρούν μια καλοστημένη επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τους πιστούς. Το 2009 ο εισαγγελέας του Σάο Πάολο κατηγόρησε 10 ανώτατα μέλη της εν λόγω εκκλησίας, μαζί και τον επίσκοπο Μαξέντο, για προσωπική εκμετάλλευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από δωρεές με σκοπό την αγορά ακινήτων, ιδίως μεγάλων εκτάσεων γης, καθώς και πολυτελών αυτοκινήτων. Ο κ. Μαξέντο αρνήθηκε τις κατηγορίες, χωρίς όμως να καταφέρει να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, πώς διαθέτει ένα πολυτελέστατο ιδιωτικό αεροπλάνο αξίας 45 εκατ. δολαρίων.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: