www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

H Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνου μαστού

Ισχυρές ενδείξεις ότι η προσήλωση στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μείωση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, προέκυψαν από 10ετή μελέτη που έγινε σε 14.807 γυναίκες από όλη την Ελλάδα.


Σύμφωνα με το υπεύθυνο της μελέτης καθηγητή κ. Τριχόπουλο, «ο μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού είναι πολύ συχνότερος από τον προεμμηνοπαυσιακό και ενδεχομένως επηρεάζεται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες συγκριτικά με τον καρκίνο του μαστού που εμφανίζεται πριν την εμμηνόπαυση και έχει συχνά γενετική βάση».

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης 150 τροφίμων και ποτών που
συνηθίζουν να καταναλώνουν οι Ελληνίδες, ενώ συνυπολογίστηκε η διατροφική αξία, η κατανάλωση αλκοόλ και η συνολική ημερήσια λήψη θερμίδων.

Οι 11 βασικές διατροφικές και θρεπτικής αξίας κατηγορίες που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών, ήταν τα λαχανικά, τα όσπρια, φρούτα και ξηροί καρποί, δημητριακά, διαιτητικά προϊόντα, κρέας και ζωικά προϊόντα, ψάρια και θαλασσινά, ελαιόλαδο, μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, κορεσμένα λιπαρά οξέα και οινοπνευματώδη.

Η μελέτη έγινε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: