www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

«Βίαιο άνοιγμα» στην αγορά ενέργειας λόγω τρόικας

Στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς στους ιδιώτες και «σπάσιμο» της ΔΕΗ στρέφονται τώρα οι πιέσεις κοινοτικών και τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση.


Το κλιμάκιο των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τις προηγούμενες ημέρες είχε διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της ενεργειακής αγοράς, επιχειρηματίες και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ολοκλήρωσε την Παρασκευή τις επαφές του, ικανοποιημένο μεν σε ό,τι αφορά το έστω και καθυστερημένο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, αλλά με πολλές ενστάσεις για τη δυνατότητα που δίνει σήμερα το ρυθμιζόμενο πλαίσιο της Ελλάδας και η μονοπωλιακή λειτουργία της ΔΕΗ, σε ιδιώτες επενδυτές να δραστηριοποιηθούν με ανταγωνιστικούς όρους.

Οι βαλίτσες των κοινοτικών «γέμισαν» από τη μια με τις ενστάσεις των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που ευνοεί την δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ,
με τις παρατηρήσεις των μεγάλων βιομηχανικών για την αδυναμία διαπραγμάτευσης.

Των τιμών ενέργειας, αλλά και με τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του «τρίτου ενεργειακού πακέτου» στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Οι εκπρόσωποι του νεοσύστατου Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (Elpedison, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΑΚΤΩΡ) πρότειναν αλλαγές των κωδίκων διαχείρισης της αγοράς. Ζήτησαν μεταξύ άλλων να καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, τόσο σε ό,τι αφορά την είσοδο των μονάδων στο σύστημα όσο και τη διαχείριση των διεθνών διασυνδέσεων εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρισμού, ενώ επανέλαβαν το αίτημα για συμμετοχή εκπροσώπου τους στη διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας έχει στα χέρια του τις προτάσεις της ΡΑΕ για τις άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και προσανατολίζεται στην αλλαγή του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς, κυρίως ως προς τον υπολογισμό της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν μεταξύ άλλων τον συνυπολογισμό του κόστους εκπομπής ρύπων στη χονδρική τιμή της κιλοβατώρας, τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων κ.ά.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η Οριακή Τιμή (χονδρική) και έτσι θα μεγιστοποιηθεί το όφελος των ιδιωτών παραγωγών, ενώ με την εισαγωγή της «5ης ημέρας αναφοράς» στην εκκαθάριση της ημερήσιας αγοράς, θα περιοριστούν τα φαινόμενα που σύμφωνα με τις καταγγελίες συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς.

Μένει να φανεί αν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα «πεισθούν» από τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν ή αν θα κάνουν πράξη τις απειλές για ενεργοποίηση της διαδικασίας παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρώτο βήμα την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης.

Σήμερα, 9 χρόνια μετά την έναρξη της απελευθέρωσης, στην παραγωγή η ΔΕΗ διατηρεί πάνω από το 80% και στην προμήθεια σε τελικούς καταναλωτές πάνω από το 95%. Υπό το πρίσμα αυτό και με το χρόνο να μην επαρκεί, δεν αποκλείεται να επιβληθεί ακόμη και «βίαιο άνοιγμα» της αγοράς στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την υποχρεωτική πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή στην καλύτερη περίπτωση στην πώληση μέσω διαγωνισμών σε τρίτους ενός ποσοστού ύψους 20%-25% της συνολικής ζήτησης ενέργειας.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: