www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Βιολογικό... φαστ φουντ

Πίτσα μαργαρίτα ή με σαλάμι; Σπανακόπιτα ή τυρόπιτα; Κεφτεδάκια ή κοτομπουκιές; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που έχουν οι καταναλωτές καθώς βρίσκονται μπροστά από τα ψυγεία στα καταστήματα των βιολογικών προϊόντων. Το τελευταίο διάστημα η ποικιλία των έτοιμων ή των κατεψυγμένων βιολογικών προϊόντων ολοένα και μεγαλώνει.


Τα «πρόχειρα» αλλά βιολογικά φαγητά δίνουν λύσεις σε πολλούς πολίτες που λόγω έλλειψης χρόνου επιλέγουν να μαγειρέψουν κάτι πιο γρήγορα. Αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα που αποφεύγουν να παραγγείλουν απ΄ έξω και προτιμούν να αγοράσουν από το κατάστημα της γειτονιάς τους μία... βιολογική πίτσα! Με υλικά δηλαδή που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες. Οπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» καταστηματάρχες βιολογικών προϊόντων, πολλά από τα βιολογικά τρόφιμα που βρίσκουν οι καταναλωτές στα ψυγεία, τους καταψύκτες και τα ράφια μπορούσαν να τα αγοράσουν και πριν από 5 χρόνια. «Η διαφορά είναι όμως ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Οι πολίτες έχουν περισσότερες επιλογές», λέει ο κ. Μιχάλης Κόκκινος που διατηρεί κατάστημα βιολογικών στα Ανω Πατήσια και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Καταστηματαρχών
Υγιεινής Διατροφής. Οπως προσθέτει, «πριν από μερικά χρόνια φέρναμε 4 πίτσες, τώρα διαθέτουμε 14 διαφορετικές».

΄Οπως αποδεικνύεται η δυνατότητα περισσότερων επιλογών στο «πρόχειρο» αλλά βιολογικό μενού ήταν κάτι που το ζητούσαν οι καταναλωτές. Οι πίτσες για παράδειγμα είναι ένα από τα κατεψυγμένα βιολογικά προϊόντα που έχουν μεγάλη ζήτηση στο κατάστημα του κ. Γιάννη Ανδρικόπουλου επί της οδού Λάμψα στους Αμπελοκήπους. «Είναι από τα τρόφιμα που τα αγοράζει ο κόσμος, γι΄ αυτό και προσπαθούμε να του προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία», λέει.

Ποικιλία για όλα τα γούστα

Οι λάτρεις των βιολογικών δυσκολεύονταν μέχρι πρότινος να βρουν στα ράφια μεγάλη ποικιλία από σνακ ή έτοιμα φαγητά και λιχουδιές. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει. Στα ψυγεία και τα ράφια των καταστημάτων των βιολογικών μπορεί να βρει κανείς από πιτάκια καλτσόνε έως σούπες σε σκόνη. Τα ψυγεία εκτός από πίτσες διαθέτουν επίσης τυρόπιτες, σπανακόπιτες, σπανακοτυρόπιτες, ψωμάκια για ψήσιμο, κεφτεδάκια, πατάτες για τηγάνισμα, φρέσκα ζυμαρικά, αραβικές πίτες. Αλλά και στα ράφια οι επιλογές δεν είναι λίγες: ψωμί για τοστ, βάση για πίτσα, ντολμαδάκια, σούπες.

Σημειώνεται ότι τα υλικά όλων των παραπάνω προϊόντων είναι βιολογικά. Δηλαδή για την παραγωγή των πρώτων υλών (γάλακτος, λαδιού, σιταριού) δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, λιπάσματα ή άλλα χημικά. Στο μεταξύ, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και τα καταστήματα που πωλούν αμιγώς βιολογικά προϊόντα. Εκτιμάται ότι πλέον υπάρχουν 500 τέτοια καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, η τελευταία έρευνα της ΙCΑΡ έδειξε πως το 2008 σημειώθηκε έκρηξη στις πωλήσεις βιολογικών της τάξης του 30%. Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις βιολογικού γάλακτος παρουσίασαν αύξηση 52,25% και των ζυμαρικών 10,8%. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στα «ΝΕΑ» πως παρά την κρίση το πρώτο τρίμηνο του 2010 κινήθηκε αν όχι ανοδικά, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

ΑΓΝΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Τα υλικά των έτοιμων γευμάτων είναι βιολογικά. Για τις πρώτες ύλες (γάλα, λάδι, σιτάρι) δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα

Ακριβότερα κατά 20%- 30% από τα συμβατικά προϊόντα

ΜΟΛΟΝΟΤΙ η ποικιλία πολλών βιολογικών τροφίμων ολοένα και μεγαλώνει, οι τιμές τους δεν έχουν μειωθεί σημαντικά. Ετσι οι καταναλωτές τα αγοράζουν στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 20%30% ακριβότερα σε σύγκριση με τα συμβατικά. Για παράδειγμα οι πίτσες κοστίζουν από 5,70 έως 6,30 ευρώ, οι πίτες από 10 έως 11 ευρώ, μία συσκευασία κεφτεδάκια 4,30 ευρώ, η βάση για πίτσα 4,20 ευρώ.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: