Το διακύβευμα πλέον δεν είναι αν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά αν στις δυσμενείς σημερινές συνθήκες έχει τα όπλα να προφυλάξει την αγορά να κρατήσει εντός συνόρων τις ήδη υπάρχουσες, να διαφυλάξει την αγορά από «λουκέτα» και να μην προσφέρει άλλοθι σε ελληνικές επιχειρήσεις που την τελευταία δεκαετία άρμεγαν την αγελάδα των υπερκερδών, να υλοποιήσουν τις απειλές τους για μεταφορά έδρας σε γειτονικές χώρες και κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Υπάρχουν μάλιστα και επιχειρηματικοί όμιλοι που αδημονούν να ολοκληρωθεί η υποχρεωτική λειτουργία τους στην Ελλάδα λόγω επιδοτήσεων που είχαν λάβει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να μεταφέρουν την παραγωγική διαδικασία και την έδρα τους σε χώρες με ηπιότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στη σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγεται με όρους πολεμικής το τελευταίο διάστημα μεταξύ επιχειρηματιών-κυβέρνησης και έχει ως επίκεντρο την υψηλή φορολόγηση σε περίοδο συρρίκνωσης των κερδών (40% στα διανεμόμενα κέρδη, 25% φόρος εισοδήματος και έκτακτη εισφορά για τέσσερα χρόνια), τις εντυπώσεις προς το παρόν κερδίζουν οι επιχειρηματίες θέτοντας εκβιαστικά
διλήμματα, όπως η μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό.
Είναι ενδεικτικά τα «μηνύματα» που έχουν στείλει το τελευταίο διάστημα οι επικεφαλής μερικών εκ των ισχυρότερων ελληνικών επιχειρήσεων που, πάντως, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από τις ελληνικές κυβερνήσεις παίρνοντας επιδοτήσεις ή κάνοντας δουλειές με το Δημόσιο. Το ΕΒΕΑ παρουσίασε στις αρχές Ιουλίου έρευνα σύμφωνα με την οποία δύο στις δέκα επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
*Ο επιχειρηματίας Ευ. Μυτιληναίος του φερώνυμου ομίλου δήλωσε στα μέσα Ιουνίου ότι υπάρχουν προκαταρκτικές σκέψεις για μεταφορά της έδρας της ΜΕΤΚΑ εκτός Ελλάδος. Ο ίδιος πιστεύει ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο στην Ελλάδα να τιμωρούνται η κερδοφορία, ο περιορισμός του κόστους, η ανάπτυξη εργασιών και η ανταγωνιστικότητα».
*Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική που άσκησε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Κ. Αντωνόπουλος, ενώ η εταιρεία την οποία διοικεί και ανήκει στον Σ. Κόκκαλη δέχεται -όπως είπε- «πιέσεις από τους ξένους επενδυτές να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό για φορολογικούς λόγους, δεδομένου μάλιστα ότι το 91% των εσόδων της προέρχεται από ξένες αγορές».
*Ανάλογες «σκέψεις» έχουν διατυπώσει κατά καιρούς οι διοικήσεις της Coca Cola 3Ε και της Frigoglass (αμφότερες με ισχυρή παρουσία σε ξένες αγορές, αφού μόλις το 10% του τζίρου τους γίνεται στην Ελλάδα), με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την έκτακτη εισφορά.
*Σενάρια αποχώρησης από την Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει και γύρω από τη Philip Morris που ελέγχει την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, τα οποία εντάθηκαν μετά την τελευταία αύξηση των φόρων στα τσιγάρα.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου