www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε το ν/σ για τις εκλογικές δαπάνες

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.


Εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψήφισε, ωστόσο, τα δύο βασικότερα άρθρα του και υπερψήφισε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα, ενώ τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει την χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών των συνδυασμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το παραδοσιακό σύστημα των «κουπονιών».

Υποχρεώνει όσους θα θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά τους συνδυασμούς ή τους υποψηφίους, είτε
να προβούν σε επώνυμες τραπεζικές καταθέσεις ανώτατου ύψους 2.000 και 500 ευρώ αντίστοιχα, είτε να αγοράσουν εισιτήρια συνεστιάσεων, όπου και πάλι θα αναγράφεται ο ΑΦΜ, η διεύθυνση και ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή τους.

Προβλέπεται επίσης ρητά πως η χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων θα ελέγχεται 100% με τον τρόπο αυτό, ενώ οι δαπάνες θα αφήνουν για τα τρέχοντα έξοδα, περιθώριο ύψους 5%, που δεν θα διακινείται μέσω τράπεζας.

Η ΝΔ, αν και καταψήφισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε χθες το ΚΚΕ έκανε λόγω για αδυναμίες, που, όπως εκτιμά, καθιστούν το νομοσχέδιο προβληματικό στην εφαρμογή.

«Το 95% της τραπεζικής διακίνησης των δαπανών, επιβάλλει μία ακόμα γραφειοκρατία που δεν πρόκειται να τηρηθεί. Η πλήρης κατάργηση των κουπονιών αποτελεί μικροψυχία», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Αθ. Νάκος και πρόσθεσε ότι «την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η προεκλογική περίοδος και δεν είναι δυνατόν, κάποιος που έχει κατά νου να υποβάλει υποψηφιότητα να υπόκειται στους περιορισμούς του νόμου. Πώς θα γνωρίσει ο πολίτης των Τρικάλων τον υποψήφιο Περιφερειάρχη με μία και μόνη τηλεοπτική εμφάνιση;».

«Η οικονομική χορήγηση άνω των 2.000 ευρώ από έναν συγγενή είναι πιο αθώα από μία των 2.000 ευρώ από κάποιον επιχειρηματία», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Αθ. Πλεύρης από το ΛΑΟΣ.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί «ανεφάρμοστου» του νομοσχεδίου ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος υπενθύμισε πως αντίστοιχες προβλέψεις είχαν διατυπωθεί και σε σειρά άλλων νομοσχεδίων, (καθολικός έλεγχος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις, ιθαγένεια), τα οποία εφαρμόζονται κανονικότατα.

«Θα αποδειχθεί πως και ο έλεγχος του μαύρου χρήματος θα γίνει και θα διευκολυνθούν κι εκείνοι που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες για να αντιπαλέψουν και υποψηφίους με μεγάλη οικονομική ευχέρεια», διαβεβαίωσε ο κ. Ντόλιος.

Οξεία ήταν και σήμερα η αντίδραση της Αριστεράς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρατήρησε πως «το επόμενο βήμα θα μας πάει στη Μέση Ανατολή, όπου ο ψηφοφόρος βάζει και το δακτυλικό του αποτύπωμα αντί για υπογραφή».

«Η κατεύθυνση που χαράξαμε είναι απλή, σαφής και κατανοητή. Θέλουμε να μην έχει κανείς την δυνατότητα, με δική μας ευθύνη, να κατηγορεί τους πολιτικούς, τα κόμματα και τη Δημοκρατία, να εγκαλεί το πολιτικό σύστημα και προσωπικό, με βάση μομφές και αιτιάσεις που έχουν να κάνουν με το ηθικό του κύρος», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο καταργούμε τα ανώνυμα κουπόνια, είναι η αντιμετώπιση της διακίνησης μαύρου χρήματος και της αδιαφάνειας ως προς τις οικονομικές ενισχύσεις συνδυασμών και υποψηφίων. Το πολιτικό χρήμα θα έχει ονοματεπώνυμο, με πλήρη προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνον η Επιτροπή Ελέγχου που θα είναι ενιαία και ανεξάρτητη αρχή», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Μην μας μιλάτε για μαύρο πολιτικό χρήμα. Όλοι έχουμε δει εκλογικές εκστρατείες πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τέτοιες δαπάνες που ξεπερνούσαν τις δαπάνες του ΚΚΕ συνολικά σε όλη την Ελλάδα», απάντησε ο κ. Χαλβατζής.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Τσούκαλης, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: