www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Βρέθηκε ο μοριακός μηχανισμός του Πάρκινσον

Το μοριακό μονοπάτι που οδηγεί στον θάνατο νευρώνων με αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον ανακάλυψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature». Η νέα ανακάλυψη εξηγεί πώς μια γνωστή γονιδιακή μετάλλαξη οδηγεί σε Πάρκινσον και ανοίγει νέους δρόμους θεραπείας της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μύγες δροσόφιλες και είδαν ότι η μετάλλαξη του γονιδίου LRRΚ2, η οποία εντοπίζεται σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με Πάρκινσον, οδηγεί σε σφάλματα στη δραστηριότητα ορισμένων νεοανακαλυφθέντων μορίων που ονομάζονται microRΝΑ. Τα μόρια αυτά συντονίζουν την παραγωγή πρωτεϊνών στα κύτταρα και όταν παρουσιάζουν δυσλειτουργία φαίνεται
τελικά ότι προκαλούν πρώιμο θάνατο των νευρικών κυττάρων που εμπλέκονται στην παραγωγή του χημικού του εγκεφάλου ντοπαμίνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα microRΝΑ έχουν ως σήμερα συνδεθεί με τον καρκίνο, τα καρδιολογικά προβλήματα και ορισμένες δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού υστήματος. Είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση μιας νευροεκφυλιστικής ασθένειας και μπορούν να δείξουν στους επιστήμονες νέους θεραπευτικούς στόχους.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: