www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ασύρματη συσκευή μετράει το σάκχαρο


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και την εταιρεία GlySens δημιούργησαν έναν εμφυτεύσιμο αισθητήρα ο οποίος μετράει αδιάκοπα το σάκχαρο του αίματος και μεταδίδει ασύρματα τις πληροφορίες, γεγονός άκρως σημαντικό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του διαβήτη. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine», η συσκευή ήταν άκρως λειτουργική επί τουλάχιστον έναν χρόνο σε έναν χοίρο στον οποίο δοκιμάστηκε και σε έναν δεύτερο χοίρο επί 10 μήνες. Το σύστημα βασίζεται σε έναν αισθητήρα ο οποίος ανιχνεύει το οξυγόνο στους ιστούς όπου εμφυτεύεται και με τον τρόπο αυτόν μετράει τη γλυκόζη. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές της συσκευής σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους μήνες.
Η νέα εξέλιξη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάπτυξη «τεχνητού παγκρέατος», μιας συσκευής η οποία θα μπορεί να μετράει συνεχώς το σάκχαρο των ατόμων
με διαβήτη τύπου 1 και να χορηγεί αυτομάτως ινσουλίνη ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ θα μπορεί να είναι χρήσιμη και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι χρειάζεται να έχουν υπό έλεγχο καθημερινά τα επίπεδα σακχάρου τους.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: