΄Ολοι όσοι περνούν από τον Πειραιά τον βλέπουν: με ύψος 84 μέτρα και 25 ορόφους ξεχωρίζει από μακριά. Το γιγάντιο κτίριο του λιμανιού όμως - ο πύργος- παραμένει από το 1974 εγκαταλελειμμένο και χρησιμοποιείται κυρίως ως διαφημιστικό ταμπλό. Γι΄ αυτό και έχει χαρακτηριστεί πύργος- φάντασμα. Μάλιστα αρκετοί λένε ότι αποτελεί αρνητικό σημείο αναφοράς για την πόλη γιατί κατασκευάστηκε επί χούντας.
Τριακόσιοι ογδόντα αρχιτέκτονες όμως έχουν διαφορετική άποψη. Οι αρχιτεκτονικές ιδέες που κατέθεσαν στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών «Πύργος Πειραιά 2010- Αλλάζοντας την (πρόσ) ΟΨΗ» που διοργάνωσαν το ελληνικό αρχιτεκτονικό περιοδικό «Greek Αrchitects» και η εταιρεία DuΡont δείχνουν πώς ο πύργος μπορεί να μεταμορφωθεί και να γίνει θετικό σημείο αναφοράς για το λιμάνι της Αττικής. Αρκεί οι ιδέες και οι προτάσεις να αξιοποιηθούν από τους αρμοδίους.
Οι συνολικές συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν 380 από 44 χώρες και περίπου οι μισές ήταν ελληνικές. Οπως τόνισε ο αρχιτέκτονας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής κ. Μανώλης Αναστασάκης πολλές ήταν οι «πράσινες» ιδέες που κατατέθηκαν: πρότειναν δηλαδή να αναμορφωθεί ο πύργος με κάθετες φυτεύσεις ή με φυτά σε άλλα σημεία. «Ειδικά οι 12 φιναλίστοι πρώτοι 4 και οι υπόλοιποι που κέρδισαν επαίνους- ενσωμάτωσαν τη βιοκλιματική παράμετρο». Πρόσθεσε δε πως οι ιδέες που τελικώς διακρίθηκαν είχαν πιο ερευνητική και καινοτόμο διάθεση σε σύγκριση με τις
υπόλοιπες. Ενέργεια από τον άνεμο
Δεκάδες κεραίες προεξέχουν από τον πύργο του Πειραιά και του δίνουν μία νέα φουτουριστική όψη. Μάλιστα κινούνται με τη βοήθεια του ανέμου και με ειδική εγκατάσταση η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική για τις ανάγκες του κτιρίου. Η κίνηση των κεραιών- τις ώρες που φυσάει- δημιουργεί ξεχωριστούς ήχους. Η παραπάνω αρχιτεκτονική ιδέα με τίτλο «Windscraper»- ανήκει στους νεαρούς αρχιτέκτονες Μatthias Ηollwich (από τη Γερμανία) και Μarc Κushner (από την Αμερική)- απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό. Διακοσμημένο με ομπρέλες
Εμπνευση για τον ιταλό αρχιτέκτονα Μarco Αccerbis που κέρδισε το τρίτο βραβείο αποτέλεσε το μεσογειακό κλίμα και κυρίως ο ήλιος. Στον... δικό του πύργο του Πειραιά έχουν εγκατασταθεί εξωτερικά δεκάδες ομπρέλες διαφόρων χρωμάτων, οι οποίες μπορεί να ανοιγοκλείνουν. Παρουσιάζοντας για την πρότασή του- έχει τίτλο «Sun Τower»- είπε: «Για να δώσουμε νέα εικόνα στον πύργο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το περιβάλλον και την απαιτούμενη ενεργειακή κατανάλωση για το “κλίμα” του κτιρίου».
Κτίριο φάρος
Δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Αustin του Τέξας, οι Geralld Griggs και Weimeng Lu κέρδισαν επίσης το 3ο βραβείο. «Λόγω του ύψους του και της απόστασής του από το νερό, ο πύργος του Πειραιά έχει γίνει ήδη εικονικός φάρος του λιμανιού και πύλη προς την Αθήνα» τονίζουν οι αρχιτέκτονες. Ετσι, με το σχέδιό τους που έχει τίτλο «Τhe Αthena Lighthouse», προτείνουν να γίνει το κτίριο πιο κομψό.
Τα έργα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα εκτίθενται στον πολυχώρο Αθηναΐς έως τις 27 Ιουνίου
Οι καταρράκτες του λιμανιού
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ βραβείο δόθηκε σε μία ιδέα που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πύργος- καταρράκτης». Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό αλλά ακόμα και ως μακέτα η ιδέα των μόλις 28 ετών αρχιτεκτόνων Danir Safiullin και Ιrina Ρrytkova από τη Ρωσία εντυπωσίασε τόσο την κριτική επιτροπή όσο και αυτούς που βρέθηκαν χθες στον πολυχώρο «Αθηναΐς».
Ο πύργος είναι σχεδόν εξαφανισμένος από το νερό που τρέχει από την κορυφή του προς τα κάτω. Οπως τόνισαν για την ιδέα τους οι νεαροί αρχιτέκτονες, η γεωγραφική θέση της περιοχής, το ιστορικό- μυθολογικό στοιχείο, τα κλιματικά δεδομένα και η σημασία της εικόνας του κτιρίου έχουν κάτι κοινό: νερό. Μάλιστα, η Ιρίνα είπε χαμογελώντας και βλέποντας ταυτόχρονα το έργο της να προβάλλεται δίπλα, στη γιγαντοοθόνη: «Ισως το κτίριο να μοιάζει αδύνατον να γίνει έτσι.
Μπορεί όμως να γίνει... αύριο. Ισως στο μέλλον. Οι αρχιτεκτονικές ιδέες πρέπει να είναι πιο μπροστά από την τεχνολογία».
Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του πύργου που βρίσκεται επί της Ακτής Ποσειδώνος άρχισε το 1972 όταν ο τότε δήμαρχος Αρ. Σκυλίτσης γκρέμισε την παλιά αγορά. Δύο χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του σκελετού. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 λειτούργησαν τα καταστήματα στο ισόγειο. Λίγα χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε η γυάλινη επένδυση του κτιρίου. Εχει έκταση 23.000 τ.μ. Ιδιοκτήτης του πύργου είναι ο Δήμος Πειραιά. Το κτίριο είναι το δεύτερο ψηλότερο στην Ελλάδα.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου