www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Γιατρικό για τα εγκεφαλικά

Μία μικροσκοπική συσκευή που θα αιχμαλωτίζει και θα αφαιρεί τους θρόμβους από τα αιμοφόρα αγγεία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έφτιαξαν αμερικανοί ειδικοί.


Oταν ένας άνθρωπος πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, ο χρόνος αρχίζει να κυλάει αντίστροφα. Κάθε λεπτό που περνάει, στον εγκέφαλο πεθαίνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο κύτταρα εξαιτίας των βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία. Μόνο στις ΗΠΑ, τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη

κατά σειρά αιτία θανάτου.

Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τους θανάτους από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αμερικανοί ειδικοί έφτιαξαν μια ελπιδοφόρα, όπως πιστεύουν, μικροσκοπική συσκευή, η οποία μπορεί να αιχμαλωτίζει τους θρόμβους που αποφράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι.

Η συσκευή αυτή που δημιουργήθηκε από νευρολόγους και μηχανικούς μιας μικρής ιδιωτικής εταιρείας στις ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, προσαρμόζεται σε ένα σωληνάκι, το οποίο εισέρχεται στο σώμα από μια αρτηρία του ποδιού. Από αυτήν την αρτηρία, το σωληνάκι που έχει πάνω του τη συσκευή φθάνει στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στο αγγείο εκείνο που έχει αποφραχθεί από τον θρόμβο. Μόλις η συσκευή φθάσει στον θρόμβο, τον διαπερνά με μια αιχμηρή απόληξη και ξετυλίγει γύρω του ένα περίβλημα σαν δίχτυ από ειδικό πολυμερές υλικό και τον παγιδεύει. Στη συνέχεια, μόλις ο θρόμβος αιχμαλωτιστεί, αποθηκεύεται σε μία ειδική θήκη από νικέλιο και τιτάνιο πάνω στη συσκευή. Ο ειδικός νευρολόγος που χειρίζεται το σωληνάκι, δηλαδή τον καθετήρα, το αφαιρεί σιγά σιγά από το σώμα μέσω της μηριαίας αρτηρίας και έτσι το αγγείο απελευθερώνεται. Το περίβλημα που χρησιμοποιεί η συσκευή για να τυλίξει τον θρόμβο αποτελείται από ένα ειδικό μαλακό πολυμερές υλικό, το οποίο ακουμπά απαλά στα τοιχώματα του αγγείου χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να τα διατρυπήσει.

Η συσκευή που δημιούργησαν οι επιστήμονες είναι τόσο μικρή καθώς μπορεί να εισέλθει στα αγγεία που έχουν διάμετρο ακόμη και 5 χιλιοστά. Αυτό μάλιστα είναι και το πλεονέκτημά της σε σύγκριση με αντίστοιχες παρεμβατικές μεθόδους που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα και οι οποίες δεν πετύχαιναν να απομακρύνουν ολόκληρους τους θρόμβους.

Καλύτερη από φάρμακα. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση της συσκευής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και από τη χρήση θρομβολυτικών φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγικές επιπλοκές. Μέχρι στιγμής η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά σε ένα ομοίωμα του πλέγματος αγγείων που διατρέχει τον εγκέφαλο. Το ομοίωμα αυτό είναι ουσιαστικά μια πειραματική πλατφόρμα φτιαγμένη από σιλικόνη, που προσομοιώνει το σχήμα και το μέγεθος των αγγείων του εγκεφάλου. Τα αγγεία του ομοιώματος είναι φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο που να μοιάζουν με εκείνα ενός ανθρώπου που έχει υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο. Οι ερευνητές λένε ότι οι δοκιμές της μικροσυσκευής σε αυτήν την πειραματική πλατφόρμα είναι δυσκολότερες απ΄ ό,τι αν γίνονταν σε κάποιο πειραματόζωο και επομένως τα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά της είναι πιο αξιόπιστα.

Η ΣΥΣΚΕΥΗ που δημιούργησαν οι επιστήμονες είναι τόσο μικρή, καθώς μπορεί να εισέλθει στα αγγεία που έχουν διάμετρο ακόμη και 5 χιλιοστά

Καταστροφικό και ένα μικρό εγκεφαλικό

Ο εγκέφαλος αποτελείται από δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, τα οποία επιτελούν τις πολύπλοκες λειτουργίες τους χάρη στο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που τους παρέχει το αίμα μέσω τεσσάρων βασικών αρτηριών. Οι μεγαλύτερες αρτηρίες είναι η δεξιά και η αριστερή καρωτίδα, οι οποίες εύκολα ψηλαφώνται δίπλα στον τράχηλο, στην περιοχή του λαιμού.

Δύο μικρότερες αρτηρίες, οι σπονδυλικές, εισέρχονται από το πίσω μέρος του εγκεφάλου και τρέφουν περιοχές του που ευθύνονται για την ανάπτυξη, την καρδιακή λειτουργία και τη θερμοκρασία του σώματος. Οταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Η βλάβη του εγκεφάλου που ακολουθεί συνιστά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από την έκταση και τον εντοπισμό της καταστροφής των νευρικών κυττάρων. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες και έτσι τα συμπτώματα εξαρτώνται από την περιοχή η οποία θα υποστεί τη βλάβη. Ακόμα και ένα ελαφρύ εγκεφαλικό μπορεί να είναι καταστροφικό, εάν επηρεάσει κάποιο κρίσιμο σημείο του εγκεφάλου.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: