www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Τα αγάλματα της Ακρόπολης φωτογραφίζονται τρισδιάστατα

Τα αγάλματα, οι μετώπες, η ζωφόρος και το Ερέχθειο φωτογραφίζονται και αποκτούν τρισδιάστατη μορφή στην έκθεση φωτογραφίας της Κίκας Παρδάκη που φιλοξενεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από 21 έως 30 Ιουνίου στην αίθουσα «Ιακωβίδη» του Πνευματικού Κέντρου.


Στη συλλογή της, η Κίκα Παρδάκη παρουσιάζει την πρωτότυπη μέθοδο δημιουργικής φωτογράφησης και επεξεργασίας εικόνων από την οποία προκύπτουν μοναδικές στερεοσκοπικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και ποιότητας. Οι φωτογραφίες φαίνονται σαν κανονικές δισδιάστατες εικόνες, όμως με τα ειδικά γυαλιά ο θεατής παρατηρεί το βάθος του πεδίου και τον όγκο των αντικειμένων.

Η συλλογή που παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο αποτελείται από τέσσερις ενότητες (μετόπες, αετώματα, ζωφόρος και Ερέχθειο) οι οποίες περιέχουν συνολικά 180 έργα.

Το κοινό της έκθεσης μπορεί να απολαύσει λεπτομέρειες των έργων σε τρεις διαστάσεις που δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς με την απλή οπτική επαφή, δεδομένου ότι ο φακός έχει πλησιάσει

πολύ κοντά στα γλυπτά.

Ο σκοπός της έκθεσης είναι κυρίως ενημερωτικός κι εκπαιδευτικός. Για αυτόν τον λόγο κάθε έργο συνοδεύεται από επεξηγηματικό και τεκμηριωμένο κείμενο και σήμανση που δείχνει το ακριβές σημείο από το οποίο αφαιρέθηκαν τα γλυπτά.

Η Κίκα Παρδάκη στα έργα της πάντα χρησιμοποίει έναν συνδυασμό παραδοσιακών μεθόδων σχεδιασμού και νέων τεχνικών που δημιουργούν πρωτότυπα αποτελέσματα. Η τεχνική που έχει αναπτύξει μοιάζει περισσότερο με την τεχνική ενός γλύπτη ο οποίος πρώτα φροντίζει να αποκτήσει το ειδικό κράμα της πρώτης ύλης του και μετά σταδιακά με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην επιφάνεια καταφέρνει να δώσει την τελική μορφή. Έτσι και η Παρδάκη συλλέγει πρώτα πολλές φωτογραφίες από διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες και στο τέλος τις συνθέτει.

Μετά από έξι χρόνια έρευνας η καλλιτέχνιδα σε συνεργασία με καλλιτέχνες του Ντίσελντορφ και της Αθήνας, κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη τρισδιάστατη φωτογραφία που μπορεί να εκτυπωθεί όπως μία απλή.

Μετά τον πρώτο τους σταθμό στην Αθήνα, τα έργα της έκθεσης θα παρουσιαστούν σε απομακρυσμένα σχολεία της Ελλάδας.

Σύντομο βιογραφικό της δημιουργού

Η Κίκα Παρδάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει ασχοληθεί αποκλειστικά για περισσότερα από 18 χρόνια με τον χώρο της διαφήμισης και του graphic design. Έχει εργαστεί, επίσης, ως γραφίστας στο Ντίσελντορφ με ομάδες γραφιστών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις που οργανώθηκαν στην πόλη.

Έχει κερδίσει το 1ο βραβείο για την πρωτοτυπία των εικονογραφήσεων της σε ανοιχτή ψηφοφορία μέσω διαδικτύου μεταξύ καλλιτεχνών του Ντίσελντορφ. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία της τρισδιάστατης φωτογραφίας.

Πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Ιακωβίδης», Ακαδημίας 50, 210 3621601
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: