www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Πηγή θερμότητας το ανθρώπινο σώμα

Σύστημα θέρμανσης που αξιοποιεί τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος; Όσο φουτουριστικό και αν ακούγεται, αυτή η πρωτότυπη πηγή «καθαρής» ενέργειας αποτελεί χρησιμοποιείται ήδη στη Σουηδία και συγκεκριμένα στον κεντρικό σταθμό της Στοκχόλμης, σύμφωνα με το περιοδικό Times.


Με τη βοήθεια ειδικών εγκαταστάσεων, η θερμότητα που εκπέμπουν οι «θερμόαιμοι» περαστικοί στο σταθμό διοχετεύεται στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης, μειώνοντας το κόστος της θέρμανσης κατά 20% τους χειμωνιάτικους μήνες. Επιπλέον, το κόστος της εγκατάστασης του εν λόγω συστήματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι η απόσβεση ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ιδέα, ωστόσο, δεν είναι καινούργια: τη θερμότητα του σώματος των επισκεπτών του αξιοποιεί και το Mall of America στη Μινεάπολις. Η καινοτομία των Σουηδών έγκειται στο ότι κατάφεραν να μεταφέρουν την υπερβάλλουσα θερμότητα από το ένα κτήριο στο άλλο. «Πρόκειται για μια παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε με καινούργιο τρόπο», εξηγεί ο Καρλ Σάντχολμ, διευθυντής έργου στη σουηδική εταιρία ακινήτων Jernhusen.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: