www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Πρόκληση από το Economist

Πρώτα ήταν η Αφροδίτη της Μήλου και το… δάχτυλο, τώρα είναι αρχαία προτομή, με το στόμα γεμάτο ευρώ. Είναι το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Economist και φυσικά αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο Three years to save euro (σ.σ. Τρία χρόνια για να σώσουμε το ευρώ) και δίπλα στην προτομή υπάρχει μια επιγραφή που αναφέρει: «Παρακαλώ δώστε με γενναιοδωρία για να συντηρηθεί αυτό το έκθεμα – και την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τις ευρωπαϊκές τράπεζες».


Επί της ουσίας το άρθρο του Economist αναφέρεται στον μηχανικό στήριξης που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία και στο τριετή δάνεια των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 5% που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να δώσουν στην Ελλάδα. «Δεν είναι λίγο, αλλά
είναι σαφώς λιγότερο από όσα απαιτούσαν οι ιδιώτες επενδυτές. Προσθέστε σε αυτό και τα 15 δισ. ευρώ που ίσως προσφέρει το ΔΝΤ και στην Ελλάδα έχουν υποσχεθεί αρκετή βοήθεια για να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες για το 2010».

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα και σημειώνεται πως «η χρηματική ενίσχυση, που ήταν μεγαλύτερη από ό,τι οι αγορές περίμεναν, έχει εξαλείψει τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων του έτους. Αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη μεσοπρόθεσμα με κρίση φερεγγυότητας».

Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, αν κανείς κοιτάξει το χρέος της Ελλάδας και τα επιτόκια που πληρώνει, μπορεί μόνο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκτός αν η ανάπτυξη είναι απροσδόκητα υψηλή, μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά υψηλή. «Το πακέτο βοήθειας απλώς «αγόρασε» χρόνο, τρία χρόνια στην πραγματικότητα, για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών μιας πιθανής αρνητικής αθέτησης από πλευράς Ελλάδας». Ουσιαστικά, η Ελλάδα αγόρασε μια μικρή παράταση και τώρα «πρέπει να χρησιμοποιήσει το χρόνο με σύνεση».
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: