www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΠΟΥ: «Επικίνδυνα» σωματίδια στο 1/4 της ηφαιστειακής τέφρας

Περίπου το ένα τέταρτο της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν «πιο επικίνδυνα» για την υγεία γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ .


«Τα σωματίδια το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δέκα μικρά είναι πιο επικίνδυνα επειδή μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας
υγείας και περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το μικρόν είναι μονάδα μέτρησης ίση με ένα χιλιοστό του χιλιοστόμετρου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ανάλυση της τέφρας είναι σε εξέλιξη και μέχρι τώρα εκτιμούμε πως περίπου το 25% των σωματιδίων είναι μικρότερα από 10 μικρά». Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι «δεν θα υπάρξει πιο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία» όσο η ηφαιστειακή τέφρα παραμένει σε μεγάλο υψόμετρο.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού (όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα) μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: